28.9.2022. 9:42
0
BiH u drugom šeširu: Ovo su mogući rivali u kvalifikacijama za EURO
Žrijeb kvalifikacionih grupa za EURO 2024 će biti održan devetog oktobra u 12 sati.

Zahvaljujući prvom mjestu u B3 grupi Lige nacija, fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine raspoređena je u drugu jakosnu grupu, tako da za rivale u kvalifikacijama ne može dobiti Francusku, Austriju, Češku, Englesku, Vels, Izrael, Srbiju, Škotsku i Finsku.

Iz prvog šešira BiH može dobiti Nizozemsku, Hrvatsku, Španiju, Italiju, Dansku, Portugal, Belgiju, Mađarsku, Švicarsku i Poljsku, a iz trećeg Ukrajinu, Island, Norvešku, Sloveniju, Republiku Irsku, Albaniju, Crnu Goru, Rumuniju, Švedsku i Aremeniju.

Iz četvrte jakosne grupe BiH zbog ograničenja ne može dobiti Kosovo, a mogući rivali su Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farski Otoci, Sjeverna Makedonija.

U peti šešir smješteni su Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija i Malta, a u šesti Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Direktan plasman na Evropsko prvenstvo osigurala je Njemačka kao domaćin turnira, a u kvalifikacijama neće biti ni suspendovane Rusije.

U kvalifikacijama će biti formirano deset grupe - sedam po pet reprezentacija, te tri u kojima će biti šest timova. Po dvije najbolje selekcije iz svake grupe plasirat će se na EURO, a tri preostala mjesta popunit će se kroz baraž, u koji je BiH već izbortila plasman.

Kvalifikacije kreću krajem marta naredne godine i traju do kraja novembra 2023. Baraž se igra u martu 2024. godine.



(A. Balićevac)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.