18.11.2022. 9:42
0
Odlazak u mirovinu najboljih svih vremena praćeno skandalima
FOTO: skysports.com
Mogu li odlasci u mirovinu proći bez skandala i postoji li dostojanstven način ?

"Prljav veš" u brk pod cijenu završetka karijere

Još od ljeta se spekuliše da se bliži kraj karijere Cristianu Ronaldu.  Brojni evropski mediji pisali su kako Cristiano Ronaldo silno želi napustiti Manchester United. On je međutim sve navode odbacio iako su i ugledni listovi donosili informaciju kako su njegove usluge ponuđene brojnim klubovima. 

Onda se nižu skandali. Veliku pažnju javnosti i medija je izazvao intervju za Piersa Morgana. U tom intervju Cristiano Ronaldo ogorčen i zainaćen iznosi "prljav veš" Manchester United-a. Čelnici kluba toliko su ljuti zbog onoga što je izašlo u javnost, da su odlučili ukloniti megapostere Ronalda sa Old trafforda, što su prenijeli baš svi britanski mediji.  Ronaldo bi u Manchesteru već u januaru mjesecu mogao biti “bivši”, a mogao bi biti otjeran bez ikakve isplate i bez ikakve odštete, tvrde sportski analitičari.  

Da li je Cristiano Ronaldo iznio prljav veš Manchester Uniteda rastužen porodičnom tragedijom ili su u pitanju mnogo dublji problemi ? Optužbe o sujeti jednih i drugih pršte na sve strane. Završava li, zbog sujete drugih, karijeru jedan od najboljih nogometaša današnjice?  Mnogi sportski analitičari prognoziraju moguće „truljenje“ Cristiana Ronalda u Manchester Unitedu, jer ga po mnogim pisanjima medija sada niko ne želi u svojim redovima. Kraj karijere se nazire okružen skandalima. 

Messi svoju odluku saopćava nakon prvenstva 

Lionel Messi je već najavio svoje posljednje prvenstvo, a odluku o klubskom angažmanu će da razmatra nakon  nadolazećeg prvenstva. Nakon što je napustio Barcelonu zbog finansijskih problema kluba, istakao je u jednom intervjuu da je njegova porodica teško podnijela preseljenje u Pariz te da njegova karijera ovisi o porodici.  Čelnici Barcelone potajno se nadaju povratku Messija u njihove redove. Mnogo je izvjesnija opcija eventualni odlazak u MLS. Messi ima već određene nekretnine u Miamiju i izrazio je želju da s porodicom nastavi život u Sjedinjenim Američkim Državama. To bi značilo da će Leo potpisati ugovor s Interom iz Miamija, timom čiji je čelni čovjek David Beckham i s kojim se Messi povezivao i ranije. Dostojanstvenu Messijevu odluku očekujemo nakon prvenstva. 

Droga, alkohol, žene = Mutu

Mnoge bivše fudbalere vežu različiti skandali. Droga, alkohol, žene. Engleska ne toleriše ni izdaju ali ni poroke.  Takav je slučaj i sa legendarnim Adrian Mutuom. I dok je Mutu trebao da bude prva zvijezda i pokretačka snaga Chelseaja, njegova karijera nije baš išla u željenom pravcu.   Mijenjao je klubove, igrao dobar nogomet, svađao se s trenerima, selektorima, suigračima, kreirao skandale. Kokain mu je bio svakodnevnica. Mutu je bio zvijezda Dinama iz Bukurešta, Intera iz Milana, Verone, Parme, Chelseaja, Juventusa, Fiorentine, bilo gdje da je došao. "Znalo se i prije skandala s kokainom da je riječ o čovjeku nestabilne psihe kojem je potrebna stručna pomoć. Siguran sam kako će Mutu nastaviti sa skandaloznim ponašanjem, njemu je potrebna specijalistička pomoć",  tvrdio je psihijatar Florin Tudoze nakon što je 2010. godine Mutu u jednom lokalu teško povrijedio konobara.  To što se smatralo da je javna opasnost, Mutu se nije previše obazirao. 2016. povukao se sa terena, a iako se uz njegovo ime stavljaju razni skandali,  on danas trenira fudbalere Rapida iz Bukurešta. 

Legenda u skandalima 

Za Maradonu, legendu argentinskog nogometa prošlog stoljeća, znalo se tada da ne živi sportski. Živio je svakako, samo ne sportski,  imao je raznih afera,  prijatelje među narkobosovima, suspenzije, međutim, htjeli su ga gledati kako igra. Šuškalo se i da je imao dogovor sa FIFA-om.  Kraj polako počinje. Zbližavanjem sa narko-bosovima postaje kokainski ovisnik. Propuštao je sve češće treninge, utakmice, klupske obaveze, onda je na jednom dopinškom testu bio pozitivan na kokain. Priče o utaji poreza, o nepriznatom sinu, raznim problemima s mafijom, otjerali su Diega iz Napulja. Zna se da je 2000. godine zamalo umro od predoziranja, navodno je tih situacija bilo i više.  Liječio se, imao problema s težinom, rješavao ih drogom i alkoholom. Preživio je dva infarkta još 2004., operirao želudac, liječio se od hepatitisa.Oni koji su ga bolje poznavali tvrdili su da je kokain zamijenio potocima alkohola.  Navodno se nakratko zaliječio. Umro je 25. Novembra 2020.godine u Argentini. 

Iako često medijima odjekne vijest o skandaloznim završetkom karijere vrhunskog nogometaša, postoje i one nogometne legende koje su pomjerale granice razmišljanja i zaustavljale ratove. Veliki društveni značaj imaju nogometaši kao vrhunski sportisti i humanitarni radnici, zbog toga je velika pažnja usmjerena upravo ka njima. 

Najveći svih vremena se družio sa papom, predsjednicima SAD-a i zaustavljao ratove 

Pele je već za vrijeme karijere imao veliki društveni značaj. Karijeru je planirao završiti 1974.godine i to je učinio međutim životne okolnosti imale su drugačije planove. Priče kažu da je bio žrtva računovođe koji mu je ispraznio račune pa su ga prazni džepovi vratili na terene. U Brazilu je važio za nacionalno blago , a 1967. uspio je barem nakratko zaustaviti građanski rat u Nigeriji. Zaraćene strane prekinule su razmjenu vatre kako bi se odigrala  utakmica između Santosa i nigerijske reprezentacije u Lagosu. Brazilca su čak  tri puta primali predsjednici SAD-a, pozvao ga je sam papa u Vatikan, a brojne su mu zemlje dodijelile priznanja. Također 1994. postao je UNESCO-ov ambasador, a godinu kasnije i brazilski ministar sporta.

Zbog sportske veličine i velike medijske pažnje koju ukradu svojim postupcima, skandali mogu i jesu u biti način završetka karijere jednog fudbalera. 


Piše: Erna Hadžić 









0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.