25.11.2022. 22:48
0
Krah domaćina Mundijala: Potrošili više od 200 milijardi eura, a doživjeli neviđenu blamažu
Krah domaćina Mundijala. Nakon samo dvije utakmice i 230 milijardi funti potrošenih na domaćinstvo turnira, Katar je ispao sa Svjetskog prvenstva 2022.

Nakon poraza od Ekvadora (0:2) u nedjelju i u petak od Senegala (1:3), zemlja domaćin je ispala.

Britanski mediji pišu da je Katar postao prvi domaćin koji je izgubio šanse za prolaz u nokaut-fazu nakon samo dva kola u grupi na Mundijalima.

Osjećaj poniženja zacijelo se sada uvukao u katarske zvaničnike jer je njihova zemlja bila domaćin daleko najskupljeg sportskog turnira u povijesti. Procjenjuje se da je mala bliskoistočna nacija potrošila blizu 200 milijardi funti za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022.

Osim izvedbe na terenu, Katar se nije baš proslavio izvan terena. Organizator je suočen s kritikama zbog organizacije turnira, iskustva navijača, kao i historije lošeg tretmana radnika migranata i kršenja ljudskih prava.

Godine 2017. ministar finansija Katara rekao je da zemlja troši gotovo 500 miliona funti sedmično samo za izgradnju infrastrukture za domaćinstvo najvećeg svjetskog sportskog događaja.

Katar je morao izgraditi bezbrojne ceste, hotelske kapacitete i putnu infrastrukturu u pripremi za prvenstvo. Izgrdio je i osam novih stadiona za domaćinstvo, prenosi Daily Mail.

Svi osim jednog od osam stadiona sagrađeni su od nule. Ova inače bogata zemlja imala je veoma skromnu nogometnu infrastrukturu prije nego što je postala domaćin Svjetskog prvenstva.

No, nakon tolikog izdvajanja za vizuelno spektakularne stadione, istinsko domaćinstvo Katara na turniru se smatra neuspjehom zbog loših objekata i nedostatka atmosfere.

Mnogi navijači koji su stigli u Aziju kako bi bodrili svoju reprezentaciju razočarani su preskupim smještajem. Morali su plaćati 185 funti po noći za sobe u metalnim kontejnerima.

Neki navijači u Fan zoni u Dohi čak su zatekli radnike koji još prave prostor za smještaj od valovitog kartona.

Katar se također suočio s ozbiljnim optužbama o korištenju radne snage migranata za izgradnju infrastrukture i stadiona za Svjetsko prvenstvo.

Radnici su skromno plaćeni. Morali su raditi na visokim temperaturama koje su ugrožavale njihove živote.

Službeno, vlasti u Dohi kažu da su samo tri radnika poginula gradeći stadione. No, grupe za ljudska prava misle da je pravi broj mjeri barem u stotinama, ako ne i hiljadama.

Mala bliskoistočna zemlja također se našla na meti kritika zbog svojih nepokolebljivih konzervativnih stavova. Tako je homoseksualnost ilegalna u Kataru.

U pokušaju da se suprotstave nejednakosti u Kataru i u nastojanju da podrže LGBTQ zajednicu, nekoliko reprezentacija planiralo je nositi traku “OneLove” oko ruke. No izjavu protiv diskriminacije poništili su FIFA (Međunarodna nogometna federacija) i katarski organizacijski odbor.

Oni su zabranili simbol, prijeteći žutim kartonima igračima koji ga budu nosili.

Kapetani devet evropskih reprezentacija, uključujući Harryja Kanea iz Engleske, Garetha Balea iz Velsa i Manuela Neuera iz Njemačke, planirali su nositi trake “One Love”, promičući inkluzivnost i LGBTQ prava u Kataru prije zabrane.

No, veća brana za Katar od simbolične trake na ruci jesu stalni izvještaji o tome da su pripadnicima LGBTQ zajednice vlasti u zemlji prijetile životima.

Human Rights Watch otkrio je prije početka turnira da je katarska policija proizvoljno privela i zlostavljala pripadnike LGBTQ zajednice.

A nakon tako ponižavajućeg nastupa na terenu, odnosno poraza od Ekvadora i Senegala, mnogi će se u Kataru pitati je li se trošak domaćinstva turnira uopće isplatio.

(A. Balićevac)
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.