29.11.2022. 12:24
0
Nakon ostavke Agnellija: Izabran novi predsjednik Juventusa
Upravni odbor najuspješnijeg italijanskog nogometnog kluba Juventusa iz Torina sinoć je iznenadnim potezom podnio ostavku, uključujući predsjednika Andreu Agnellija.

Uprava je na ovaj način odgovorila na finansijske probleme kluba, uključujući istragu državnog tužilaštva o mogućim računovodstvenim malverzacijama, saopšteno je nakon vanredne sjednice Upravnog odbora.

Bivša zvijezda Juventusa i potpredsjednik Pavel Nedved također je podnio ostavku. Maurizio Scanavino je privremeno ostao u klubu, do imenovanja nove uprave.

Novi šef kluba danas je postao italijanski revizor Gianluca Ferrero, koji je imenovan na mjesto predsjednika umjesto Andree Agnellija. Ovo je danas saopštio Exor, holding kompanija porodice Agnelli, koja kontroliše Juventus.

- Ferrero ima solidno iskustvo i potrebno tehničko znanje, kao i pravu strast prema Juventusu, što ga čini najpogodnijom osobom za ovu poziciju - saopćeno je iz Exora. 

Holding će do sredine decembra objaviti kompletnu listu kandidata za novi upravni odbor. Sljedeća skupština dioničara biće održana 27. decembra, najavili su.

Juventus je nedavno upao u probleme ne samo na sportskom, već posebno na finansijskom planu. Klub je u septembru zabilježio rekordan gubitak iz prethodne sezone u iznosu od 254,4 miliona eura.

Tada je intervenisao italijanski čuvar berze Consob, a državno tužilaštvo istražuje klub i zbog računovodstvenih malverzacija 2018., 2019. i 2020. godine i nepravilnosti u transferima i pozajmicama igrača. Navodi se da je riječ o 115 miliona eura.

Tužioci u Torinu istražuju mogućnost da je Juventus, koji kotira na italijanskoj berzi, investitorima davao lažne računovodstvene podatke i izdavao fakture za nepostojeće transakcije tokom tog perioda.

Niz transfera koji uključuje Juventus i druge italijanske klubove također je predmet paralelne istrage koju je pokrenuo Italijanski nogometni savez (FIGC) u oktobru.

Ono što tužioci otkriju onda će biti proslijeđeno italijanskom savezu, koji ima moć da kazni klubove nizom kazni, od novčanih kazni do isključenja iz lige.

Klub će "nastaviti da sarađuje s nadzornim i nadležnim organima", napisali su u Juventusu, prenosi STA. 



(Fena / Aldina R.) 

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.