4.12.2022. 18:15
0
Dva gola i asistencija sjajnog Mbappea: Francuska rutinski savladala Poljsku za četvrtfinale
Francuska je rutinski savladala Poljsku i plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru.

Malo toga zanimljivog se dešavalo u prvom poluvremenu, no svakako su vrijedne pomena dvije vezane prilike za Poljsku u 38. minuti. Prvo je Lloris odbranio pokušaj Zielinskog, a zatim Varane s gol-linije izbio loptu nakon što je na “odbijanac” natrčao Kaminski.

Kazna je uslijedila pred sami kraj prvog poluvremena. Mbappe je asistirao, a Giroud je rutinski zatresao mrežu Poljaka za 1:0. Tim rezultatom zaključeno je prvih 45 minuta. Tako je iskusni napadač ujedno postao rekorder francuske reprezentacije po broju postignutih golova u dresu nacionalnog tima (ukupno 52, jedan više od Henryja).

U drugom poluvremenu Trikolori su djelovali mnogo bolje od Lewandowskog i društva. Inicijativu su naplatili u 75. minuti.

Mbappe je zabio prekrasan gol nakon kontre Francuza. Svoj četvrti na turniru, čime je postao prvi strijelac SP. Poljaci su imali polušansu, a odbrana Francuske je izbila loptu do Girouda koji je dao Dembeleu. Ovaj je dodao Mbappeu na lijevoj strani. Nakon “vaganja” čuvara, superstar PSG-a je vješto naciljao rašlje u bližem kutu poljskog gola i poentirao za 2:0.

Zatim je fenomenalni Mbappe postigao još ljepši gol na samom početku nadoknade. Preciznim udarcem pogodio je suprotni ugao poljske mreže i tako potvrdio titulu igrača utakmice.

Poljaci su nakon toga uspjeli zaprijetiti Llorisu, ali Milik je škaricama pogodio stativu. Do utješnog pogotka došli su ipak duboko u nadoknadi, nakon intervencije VAR-a dosuđen im je penal zbog igranja rukom u šesnaestercu.

Lewandowskom je Lloris odbranio prvi put, ali penal je ponovljen. Drugi put je bio precizniji, za konačnih 3:1, piše Sportcentar. 

Trikolori u četvrtfinalu čekaju boljeg iz večerašnjeg meča Engleska – Senegal (20 sati, Moja TV).


(Patria/Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.