6.12.2022. 11:08
0
Dalić najavio meč protiv Brazila: Nemojmo živjeti u oblacima. Napadači su nam igrači Dinama i Hajduka
Hrvatska je u drami jedanaesteraca svladala Japan u osmini finala Svjetskog prvenstva i plasirala se među posljednjih osam reprezentacija na turniru u Kataru. Za mjesto u polufinalu igrat će protiv Brazila, za mnoge najvećeg favorita natjecanja. Analizu utakmice s Japanom i najavu susreta s Brazilom dao je selektor Hrvatske Zlatko Dalić na konferenciji za medije.

“Lijepo jutro. Biti među osam najboljih na svijetu je zaista sjajno. Zasluženo je i izboreno u teškoj utakmici. Po povratku u hotel malo smo proslavili. Nisam još jednom pogledao utakmicu, bio sam iscrpljen. Ne treba mi posebna analiza, igrali smo dobro, onako kako treba. Prvih pola sata nametnuli smo svoj stil igre, a onda ušli u nervozu kojom smo vratili suparnika. Potom smo se i mi vratili”, rekao je Dalić u uvod, piše Index.

Povukli ste neke poteze koji su izazvali nelagodu na tribinama, kao kad ste izveli Modrića i Perišića. Kakva je bila vaša ideja i je li vas bilo strah tih poteza?

Kade se prođe, nema greške. Komunicirali smo na klupi, vidjeli smo da utakmica vodi u produžetke i tražili smo najbolje situacije. Morali smo čuvati energiju. Luka, Kovačić i Perišić su se potrošili, ali vjerovali smo onima koji su ušli. Budimir? Trebala nam je skok igra, a nisam ga zamijenio jer je bio loš, nego smo željeli s Livajom krenuti po gol. On je u tom trenutku bio bolje rješenje. Znam da nije popularan potez, ali povučen je u cilju rezultata.

Sve smo dobro napravili. Njemačka i Španija su pale u zamku Japana i izgubile. Mi smo krenuli preskakati igru i stvorili smo im problem. Istrčali smo više od njih i tu smo moćni, snažni. Iscrpili se jesmo, ali to je tako.

Koliko Hrvatska može protiv Brazila?

Brazil je najmoćnija reprezentacija na Svjetskom prvenstvu. Njihov izbor igrača, kvaliteta… To je zastrašujuće. Pred nama je veliki ispit protiv Brazila, ekipe koja igra nogomet i nadigrava se. Trebat će tu utakmicu dobro pripremiti. Nemamo se čega bojati, moramo ući u utakmicu s vjerom i samopouzdanjem. Možda je prerano, bilo bi bolje da je finale… Brazil je favorit, ali ne bojimo se i nećemo se predati. Odmorit ćemo se, dati maksimum i suprotstaviti mu se igrom.

Koliko je za momčadski duh važna činjenica da su utakmicu završila šestorica koji nisu bili starteri?

Na sastanku sam rekao igračima da imaju priliku ući u historiju. Imamo 18 igrača koji nisu igrali prije četiri godine, ovo je nova generacija. Nije zahvalno raditi usporedbe, ovi igrači tek dolaze. Ovo će za njih biti dobar poticaj, to da su bili ključni igrači kod jedanaesteraca. Svi kvalitetno rade i zaslužuju priliku.

Ovo je treći najbolji rezultat u historiji Hrvatske, već sad su igrači ušli u historiju. Ako pogledate 2018. i gdje su igrali igrači, Barcelona, Real, Bayern, Inter, Juventus… Sada ih imamo šestoricu iz hrvatskog prvenstva. Nije lako uspoređivati. Dečkima skidam kapu za napravljeno.

Livaja, Petković, Budimir. Niko od njih nije se nametnuo kao starter za Brazil. Hoće li se tražiti neko drugo rješenje?

Vidjet ćemo šta i kako ćemo protiv Brazila. Nemamo broj 1, nemamo napadača Atletica i Juventusa, sad su tu napadači Hajduka i Dinama. Nemojmo živjeti u oblacima. Kvalitetni smo, tražit ćemo rješenje. Nije pošteno secirati igru, to nije pošteno prema njima. Ovo nije umjetničko klizanje, nego borba za rezultat. Napravili smo ga i igrači zaslužuju pohvale.

Zaista im čestitam. Imaju moje poštovanje, a vidjet ćemo šta će biti za Brazil. Šta god smo napravili na ovom SP-u bilo je uspješno. To kad si među osam znači da si sve napravio dobro, a tako ćemo i protiv Brazila.


Perišić je iznimno važan za reprezentaciju, zabio je najviše golova za Hrvatsku na velikim natjecanjima. Kako objašnjavate njegov fenomen?

Često se komentira da se on čeka, ali uvijek se on dočeka. Zabija presudne golove za reprezentaciju, on i Andrej Kramarić. Kad pomisliš da se ne možemo vratiti, on se ukaže i zabije gol iz nemoguće situacije. Važan je igrač za nas. Kad nam je teško, on se pojavi. Respekt.

Koliko je važno biti smiren poput vas u ključnim trenucima. Otkud ta mirnoća?

Pokazujemo karakter i mentalitet. Imamo vic u igri, ali možda je taj mentalitet ranije nedostajao. Pokazujemo volju, energiju i karakter. Mislim da to proizlazi iz toga što vjerujemo jedni drugima. Želimo nešto napraviti za domovinu i to pretačemo u igru, to je pitanje domoljublja, emocija i ponosa. Nije to kao u klubu, gdje se igra za novac.


Prije četiri godine smo protiv Engleske pokazali vjeru i karakter. Jučer možda to nije bilo tako, ali pokazali smo energiju. Na svjetskim prvenstvima smo izgubili samo jednu utakmicu, finale s Francuskom. Ne na turnirima mjesnih zajednica, na svjetskim prvenstvima. Mogu samo biti ponosan na to.

Ovo bi moglo biti posljednje veliko natjecanje za mnoge igrače. Šta donosi budućnost?

Imamo novu generaciju koja tek treba nešto napraviti. Dobro je što stasaju uz Modrića, Kovačića, Perišića i Brozovića, od njih mogu učiti. Relativno smo mala zemlja, nemamo toliki bazen kvalitete, ali imamo dvije medalje u 20 godina sa svjetskih prvenstava. Ne strahujem za hrvatsku budućnost, sad smo dobili neke igrače, ali trebat će im vremena da stasaju. Hrvatska će uvijek imati talente i biti konkurentna. Daj Bože da zadržimo ovu konkurentnost koju sad imamo.

“Brazil ima 200 miliona ljudi, mi četiri miliona. Mi smo kao predgrađe nekog vašeg grada”, odgovorio je brazilskoj novinarki.

Smatrate li da je Brazil favorit ili je utakmica 50-50?

Nemojmo si lagati, Brazil je favorit. Ima sjajnu atmosferu i vrhunske igrače. Ali vjerujem da se možemo suprotstaviti, odabrati najbolju taktiku. Nije pametno ići u nadigravanje s Brazilom ili mu dati prostor. Napravit ćemo skauting i dogovoriti šta je najbolje. Nije 50-50, ali nismo ni autsajderi. Potrudit ćemo se da budemo dobri.

Jesu li penali stvar sreće ili treninga?

Sreća je bitna u svemu, ali ne možeš samo biti sretan i drugi ili osmi na svijetu. Nije to samo tako. Bitna je mentalna snaga, odlučnost, hrabrost, čvrstina. Nikola Vlašić je jučer došao i rekao da će biti prvi koji će pucati. To pokazuje vjeru u sebe. Posebice jer igrači koji su jučer pucali nisu bili planirani da to rade, oni prvi izvođači bili su zamijenjeni tokom igre. Livaković je na treningu skinuo četiri-pet penala. Znao sam da će biti dobar.

Puno se priča o Jošku Gvardiolu…

Nemojte se ljutiti, ali neću govoriti o njemu, nego o Hrvatskoj. On ima 20 godina i po meni je, ako ne najbolji, onda među najboljim stoperima svijeta. Neka tako nastavi i neka se tako nastavi ponašati. Ne bih o pojedincima, pričao bih o reprezentaciji.

Ko je najbolje igrao protiv Brazila?

Gledao sam sve utakmice i mislim da je najbolja bila Švicarska. Srbija je to radila dobro prvo poluvrijeme, a nakon primljenog gola to više nije dobro izgledalo. Najkompaktnija je bila Švicarska, taj model je najbolji bio, to ćemo morati proučiti. Da, Kamerun je pobijedio, ali tad je igrala druga momčad Brazila i ne može se to uspoređivati.

Kako se sinoć slavilo?

Jedan od razloga što smo među osam je porodična atmosfera, zajedništvo i povjerenje koje je ogromno. Jedna smo od najuređenijih reprezentacija, po svemu. Izjave, fair-play, igra… Nema trzavica i incidenata. Imamo mi interne kazne, ali nijedna nije napravljena. Zahvaljujem igračima koji nisu igrali ni minute na SP-u, ali njihov doprinos je ogroman.

Kad se takvi bune, povuku sa sobom dvojicu ili trojicu i to nije dobro. Dečki iz štaba dugo su igrali s nekima koji su sad u reprezentaciji, znaju riješiti problem u sekundi. Zaista smo poput obitelji. Problematični, oni koji su mislili da su iznad Hrvatske, više nisu s nama.


(Admir O.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.