18.12.2022. 18:57
0
Argentina je novi prvak svijeta!
Fudbaleri Argentine novi su prvaci svijeta nakon što su u velikom finalu Svjetskog prvenstva u Kataru savladali selekciju Francusku nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Rezultat nakon regularnih 90 minuta glasio je 2:2, nakon produžetaka 3:3.

Stiče se dojam da su Gaučosi na startu susreta pomalo i iznenadili Trikolore na startu susreta krenuvši veoma ofanzivno i agresivno.

Prvu priliku vidjeli smo u petoj minuti kada je Alexis Mac Allister šutirao sa distance, a njegov udarac odbranio Lloris.

Tri minute kasnije udarac je okušao i De Paul, ali je odbrana Francuske veoma dobro reagovala.

U 17. minuti veliku šansu za Francuze propustio je Di Maria. Sjajnu akciju kreirali Messi i De Paul, veznjak Atletica odigrao povratnu loptu za Di Mariu koji se pomalo i obrukao i šutirao visoko preko gola.

Nastavila je Argentina sa napadima i nakon toga, a u 21. minuti dobili su i penal. Di Maria je sjajno okrenuo Dembela, ovaj ga srušio s leđa, a sudija Marciniak bez previše oklijevanja pokazao na bijelu tačku. Siguran izvođač bio je Lionel Messi.

U 36. minuti novi hladan tuš za Francuze. Messi kreirao novu kontru, proigrao Mac Allistera, a ovaj sjajno na drugu stranu za Di Mariu kojem nije bilo teško spremiti loptu u mrežu Llorisa.

Nemoć Francuza u prvom dijelu dovoljno oslikuje činjenica da nisu stvorili niti jednu priliku, a selektor Trikolora Didier Deschamps je u 40. minuti zamijenio Oliviera Girouda i Ousmanea Dembela – Kolo Muanijem i Thuramom.

Na stratu drugog dijela ponovo su prvi prijetili Argentinci i to De Paul u 49. minuti. Ipak, njegov šut je bez većih problema zaustavio Lloris.

Francuzi su i u drugom dijelu izgledali poprilično nemoćno, a prvi udarac čekali smo do 68. minute kada je nakon kornera šutirao Kolo Muani.

Pokušao je nakon toga i Mbappe, ali opasnosti po gol Gaučosa nije bilo.

Ipak, Francuze je u život vratio Mbappe u 79. minuti susreta. Kolo Muani je srušen od Otamendija, a sudija Marciniak pokazao na bijelu tačku.

Nije se ni smirilo slavlje Francuza, a ponovo se tresla mreža Martineza. Ovoga puta su sjajno kombinovali Thuram i Mbappe, a napadač PSG-a sjajno pogodio za veliko poravnanje.

Nisu Francuzi zaslužili poravnanje, ali je greška Otamendija uveliko prelomila meč i slomila tim Argentine.

Nastavili su Francuzi sa nestvarnim napadima, propustili nekoliko velikih prilika, ali su Argentinci izdržali i na kraju izborili produžetke.

Nakon što je finiš drugog poluvremena donio mnogo uzbuđenja, prvi produžetak nije ponudio mnogo. Upisali smo tek pokušaj Montinela sa distance, te veliku priliku za Lautara u samom finišu kada se našao oči u oči sa Llorisom i šutirao pored gola.

Nastavili su Argentinci sa napadima, a do prednosti stigli u 108. minuti. Lautaro je pronašao Messija, a ovaj matirao Llorisa za veliko slavlje argentinskih navijača.

Trikolori se ipak nisu predavali. Igrala se 116. minuta kada je Montiel nakon udarca Mbappea igrao rukom, a sudija Marciniak pokazao na bijelu tačku. Siguran izvođač ponovo je bio napadač Paris Saint Germaina.

Do kraja su oba tima propustila nekoliko stopostotnih prilika, ali se rezultat nije mijenjao. Pristupilo se izvođenjima jedanaesteraca.


(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.