29.3.2023. 18:04
0
Pogledajte problem sa tlom na Koševu, željezo se iz tla kupi magnetom
FOTO: N1
Ukoliko se FK Sarajevo uskoro ne vrati na vlastiti teren i zaigra u utakmicama Premijer Lige BiH, krivica za to će svakako biti izvođača radova na gradnji terena, ali dijelom i na prirodnoj kompoziciji tla, piše N1.

Sve više fotografija i videa se pojavljuje sa stadiona Koševo u posljednja 24 sata, o stanju terena, a govori se o tome da Bordo klub neće moći, kako je to najavljivao, svoj povratak na stadion Asim Ferhatović – Hase moći napraviti u utakmici protiv dobojske Sloge.

Jedan od video klipova koji trenutno kruži fudbalskom zajednicom u Bosni i Hercegovini je onaj koji prikazuje koliko zapravo željeza ima u samom hranidbenom sloju terena.

To najbolje pokazuje jedan od radnika, koji magnetom prelazi preko otkrivene površine donjih slojeva terena.

Ono što iznenađuje jeste da je visoka koncentracija željeza u tlu odranije poznata stvar, jer su iz “Centra za sport i rekreaciju” još u decembru prošle godine tražili analizu zemljišta koje se trenutno koristi kao hranidbeni sloj za travnjak. Tada je analiza podijelila eksperte, jer je hemijski nalaz pokazao da se zemljište uzeto za gradnju terena ne može smatrati hranidbenim slojem za travnjak zbog prisustva teških metala i vrlo alkalične reakcije.

Ipak, tlo je na kraju dobilo prolaznu ocjenu, a cijenu svega izvođači, N/FS BiH, a na kraju i sam FK Sarajevo plaćaju sada.

Ukoliko se desi najgori mogući scenario, tj. da se travnjak mora ponovo podići, a harnidbeni sloj zamijeniti, to će dodati još vremena na gradnju terena, a FK Sarajevo će i nardeni period, vjerovatno do kraja sezone, provesti igrajući na neutralnim terenima, piše N1. 

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.