19.10.2023. 14:21
0
Nekada bio direktor FK Borac, a sada je predsjednik Komiteta za suđenje
FOTO: N/FSBiH
Borac i Sarajevo sinoć su remizirali u Banja Luci odigravši 1:1 u zaostalom meču drugog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine. Utakmicu je obilježila još jedna sudijska lakrdija o kojoj pišu svi mediji.

Ne bi se možda dizala tolika prašina da ovakve scene ne viđamo skoro svako kolo. Dođe nam da se zapitamo zašto se ovo događa iz utakmice u utakmicu? Ko je kriv? 

Prvi koji su na udaru su sudije, s razlogom jer su oni ti koji donose odluke tokom utakmice. Greške su sastavni dio života, a i sudije su ljudi koji imaju pravo na greške. Samo izgleda kako se uzastopne greške u našem prvenstvu nagrađuju. Na sinoćnjem meču glavni sudija bio je Mateo Musa iz Čitluka, dobro poznato sudijsko ime na bh. terenima. Nije ovo prvi put da Musa donese pogrešnu odluku, jer je to već radio u prošlosti. 


Ali on nije jedini sudija kojem se to dešavalo. Topalović, Topuzović, Marić, Sivac, najveći celebrity među bh. sudijama Miloš Gigović su samo neka imena koja su u jednom trenutku nagradili jednu, a oštetili drugu ekipu.

Možda nisu ni sudije krive za ovakvo stanje, nisu oni krivi što (ne)znaju ili neće. Možda su krivi oni koji svake sezone određuju listu sudija za Premijer ligu BiH. Komitet za suđenje i sudije je taj koji svake sezone predlaže listu sudija Izvršnom odboru NS/FS BiH. Pored toga, Komitet je taj koji određuje sudije za suđenje svakog susreta Premijer lige BiH. Stručnost sudija koji sude Premijer ligu možemo da vidimo iz vikenda u vikend. A za njihovo usavršavanje je odgovoran Komitet za suđenje. U pravilniku o sudijama i suđenju Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH stoji da je Komitet je zadužen za stvaranje kadrova za sudije, instruktore suđenja, mentore i posmatrače suđenja, te njihovo stručno usavršavanje.  

Članovi Komiteta za suđenje i sudije uključuju Elmira Pilava, Adnana Alispahića, Mira Hrkača, Hrvoja Turudića, Duška Vujičića i Roberta Zrilića. Elmir Pilav, trenutno drugi potpredsjednik Komiteta, možda je najpoznatije bh. fudbalskoj javnosti od navedenih. Ali osoba koja nije toliko poznata bh. javnosti, a čija je prošlost veoma zanimljiva, je Robert Zrilić.

Robert Zrilić je bivši sudija i trenutni predsjednik Komiteta za suđenje i sudije. Logično je da bivši sudija bude na ovakvoj sličnoj poziciji. To i ne bi bio problem da Zrilić nije nekadašnji direktor FK Borca iz Banja Luke. On je bio na čelu kluba iz Platonove prije 7 godina, u vrijeme njihove velike finansijske krize. Pričalo se kratko o njemu prošle godine, kada je FK Tuzla City na svojoj Facebook stranici objavila fotografiju Zrilića. Na fotografiji se može vidjeti Zrilić u društvu službenih lica koja su bila određena za susret Leotara i Tuzle City, nekoliko sati prije početka susreta. 
 

 
                       

Kada već znamo da je glavni čovjek saveza Vico Zeljković bivši predsjednik FK Borac, a predsjednik Komiteta za suđenje i sudije bivši direktor istoimenog kluba, možda i nije slučajna stvar da se dešavaju česte sudijske odluke koje idu u korist Borca. 

Jedini susret Borca koji nije bio obilježen lošim sudijskim odlukama bio je protiv Željezničara. Tada je Borac savladan na Grbavici sa 2:0, što je ostao i jedini dosadašnji poraz ekipe iz Banja Luke. Od tog susreta Borac je nanizao 8 uzastopnih pobjeda, u nekima je došao lagano do pobjede a u nekima je bila potrebna sudijska intervencija u njihovu korist. 

Nije Borac jedini klub kojem se dešava da profitira zbog lošeg suđenja, ali definitivno je najveći broj sudijskih grešaka kada oni igraju. Da li je to namjerno ili je samo sudije na našim terenima nisu dovoljno stručni, prosudite sami. 
 
 
(Aldin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.