10.11.2023. 14:43
0
Za Dan državnosti BiH na Bilinom polju revijalni meč selekcija veterana Turske i BIH
U subotu, 25. novembra, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na stadionu Bilino polje biće upriličen revijalni nogometni meč amaterskih veteranskih reprezentacija iz Turske i Bosne i Hercegovine, odnosno ovom prilikom posebno proširenih timova klubova Master Bosna i turske asocijacije TMVFL.

Inicijator i organizator meča je Klub za sport i rekreaciju Master Bosna, koji okuplja bivše sportiste, ali i zaljubljenike u nogomet starosti 40 i više godina, iz cijele BiH, a koji je do sada odigrao više od 200 međunarodnih i revijalnih utakmica.

- Mi smo prvi i jedinstveni klub koji je formiran na ovim osnovama. Prvi, jer djelujemo već deceniju, a jedinstveni, jer za razliku od kasnije formiranih veteranskih sastava bh. nogometnih klubova, mi smo jedini klub koji iza sebe nema matični "živi" nogometni klub, nego okupljamo igrače iz cijele države, bili oni nekad nogometaši ili rekreativci, ističe predsjednik Kluba Samir Šibonjić.

Ideja za revijalni meč protiv Turaka "rodila" se prilikom nedavnog učešća "Master Bosne" na Svjetskom kupu mira, odigranom u Turskoj.

- Turci imaju savez, Turkiye Milli Karma (TMVFL), koji je nacionalna asocijacija, imaju klubove, ali kao nacionalna selekcija igrali su mečeve kod kuće i planirali su prvo međunarodno gostovanje, te željeli da ono bude u nekoj prijateljskoj, bratskoj državi. Brzo i lako smo se dogovorili, jer smo mi željeli da na drukčiji način od tradicionalnog obilježimo jedan od najbitnijih bh. nacionalnih praznika, ističe Šibonjić.

Na meču u Zenici će se okupiti timovi iz BiH i Turske, ali će umjesto uobičajenog dva puta po 25 minuta, meč biti odigran u "punom" terminu, dva puta po 45 minuta.

- Za tu priliku odlučili smo se da zbog praznika "pojačamo" sa zvijezdama bh. sporta, pa smo poziv uputili proslavljenim imenima bh. nogometa, a jedna od legendi bh. nogometa biće i na našoj klupi, ističe Šibonjić, dodajući da će već sljedeće sedmice, kad je zakazana prva press konferencija, biti saopćena imena bh. sportista i javnih ličnosti koje do tog trenutka potvrde svoj dolazak.

Kako je potvrdio, u BiH dolazi najmanje 35 gostiju iz Turske, koji će dan uoči meča na Bilinom polju obići Mostar, Stolac, Počitelj i Sarajevo, a gosti su izrazili posebnu želju da na dan utakmice, odnosno na Dan državnosti BiH, prije samog polaska za Zenicu, posjete mezar prvog predsjednika RBIH Alije Izetbegovića.

- Master Bosna je do sada odigrala više od 200 mečeva u BiH i širom svijeta, sa selekcijama iz Afrike, Australije, Evrope i Amerike i svugdje smo bili istinski ambasadori naše Domovine, što je osnovni cilj svakog odlaska, posjete ili dočeka stranaca. Vjerujemo da će ovaj potez dodatno biti poticaj da promoviramo našu Domovinu i njene ljepote, istakao je Šibonjić.

U ponedjeljak će biti održana press konferencija na kojoj će se obratiti: Samir Šibonjić, predsjednik Master Bosna, Vlatko Glavaš, kapiten bh. reprezentacije i Amel Tuka, bh. atletski šampion i jedan od učesnika revijalne utakmice.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.