19.1.2024. 17:25
1
Sudija se tereti da je primio 3.000 KM od prikrivenog istražitelja za namještanje utakmice u Gabeli
Ilija Živković (43) iz Orašja, nogometni sudija Prve lige Federacije BiH 30. januara će se u Općinskom sudu u Čapljini izjasniti o krivici za krivična djela koja mu se optužnicom Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona stavljaju na djela, prenosi danas Dnevni avaz.

Naime, Tužilaštvo HNK je u predmetu ustupljenom od Tužilaštva Kantona Sarajevo, nakon provedene i okončane istrage, podiglo optužnicu protiv Živkovića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz čl. 380. st. 1. KZ FBiH, a koju je Općinski sud u Čapljini u cijelosti potvrdio.

Živković se, kako je navedeno iz Tužilaštva HNK, sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe, delegiran kao glavni sudac, zajedno sa K. B., za suđenje određenih nogometnih utakmica, u tom svojstvu suca A Liste I lige Federacije BiH, postupio suprotno odredbama članka 4. st.1. tač. 3. Kodeksa o ponašanju članova nogometne organizacije Nogometnog saveza Federacije BiH, piše Avaz.

- Od uprave nogometnog kluba koji se takmiči u prvoj nogometnoj ligi Federacije BiH, zahtijevao je i primio dar u vidu novčanog iznosa od 3.000 KM. Optuženik je 13. oktobra 2019. godine trebao suditi utakmicu na nogometnom stadionu u Gabeli, Grad Čapljina. Neposredno prije početka utakmice po dogovoru je došao u restoran „K.“ u Parku prirode Hutovo Blato. Potom je od prikrivenog istražitelja ispred navedenog restorana primio dar u iznosu od 3.000 KM, da bi zauzvrat u navedenom svojstvu i načinom suđenja utjecao na ishod rezultata nogometne utakmice u korist nogometnog kluba „G.“ i tako primljeni dar-novac u ukupnom iznosu od 3.000 KM prisvojio za sebe - naveli su iz Tužilaštva HNK.

Također, dodali su da su , u skladu sa Zakonom, predložili Sudu određivanje sigurnosne mjere optuženiku i to mjeru zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije, na način da se optuženiku zabrani obavljanje svih funkcija i dužnosti u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, entitetskim i kantonalnim nogometnim savezima, kao i svim takmičenjima koje navedeni savez organizira na razini Bosne i Hercegovine.

Isto tako, predloženo je i da se optuženiku oduzme imovinska korist stečena krivičnim djelom u iznosu od 3.000 KM, piše Avaz.

(Sead M.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.