8.2.2024. 12:02
0
Izrael se suočava sa zabranom: Fudbalski savezi bliskoistočnih zemalja uputili pismo FIFI
FOTO: Screenshot/instagram/isr.fa
Izrael se suočava sa prijetnjama da mu se zabrani igranje fudbala zbog rata u Gazi nakon što je 12 bliskoistočnih zemalja pisalo Fifi. Prema pismu koje je vidio Sky News, grupa država uključuje fudbalske saveze Palestine, Saudijske Arabije, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana.

Izrael je pozvao Fifu da drži politiku podalje od fudbala i dozvoli im da nastave svoj put kroz plej-of i tako pokušaju da se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo sljedećeg ljeta.

Pismo je poslano svim nacionalnim fudbalskim savezima, a potpisuje ga princ Ali bin Al Hussein, predsjednik Zapadnoazijske fudbalske federacije i polubrat jordanskog kralja Abdulaha II.

„Mi, zapadnoazijska fudbalska federacija, uključujući sve njene članice, pozivamo Fifu, fudbalske konfederacije i saveze članice da nam se pridruže u zauzimanju odlučnog stava protiv zločina počinjenih u Palestini i ratnih zločina u Gazi, osuđujući ubistvo nedužnih civila, uključujući igrače, trenere, sudije i službena lica, uništavanje fudbalske infrastrukture i zauzimanje jedinstvenog fronta u izolaciji Izraelskog nogometnog saveza od svih aktivnosti vezanih za fudbal dok ovi akti agresije ne prestanu”, stoji u pismu upućenom Fifi.

Međutim, izraelski FS je rekao da očekuje da Fifa neće uključivati politiku u sport.

"Vjerujem da Fifa neće uplitati politiku u fudbal", rekao je izvršni direktor izraelskog FS Niv Goldstein za Sky News.

“Mi smo protiv uključivanja političara u fudbal i uplitanja u politička pitanja u sportu općenito. Dakle, koncentrisani smo samo na fudbalska pitanja i naš san je da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo 2024. i radujem se miru u svijetu", kazao je Goldstein, prenosi Telegraph.

(Aldin B.)

FIFAIzrael
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.