28.4.2024. 17:20
0
Španiji prijeti neviđena kazna uoči Evropskog prvenstva
UEFA promatra što se događa u španskom fudbalu mogla bi reagirati izbacivanjem španjolskih klubova iz svojih takmičenja, pisao je ranije As.

Umiješa li se politika u fudbalu, to bi mogla biti kazna o kojoj će najviše nogometno tijelo u Evropi razmisliti.

Podsjetimo, Barcelona želi tužiti španski nogometni savez (RFEF) zbog onog što smatra nepravdom na El Clasicu. Sudskim putem tako bi trebao biti riješen spor o tome je li Barcelona oštećena u porazu 2:3 od Real Madrida zbog poništavanja gola, koji je, tvrde Katalonci, trebao biti priznat.

Osim ovog slučaja, UEFA-i se ne sviđa još jedan. Španski fudbalski savez još uvijek nije izabrao novog predsjednika, a zbog korupcijskog skandala neki od kandidata su suspendovani. Također, kažnjen je i Luis Rubiales, bivši predsjednik Saveza, i to sa svih fudbalskih dužnosti na tri godine zbog seksističkog skandala u finalu Svjetskog prvenstva za žene.

Ostvari li UEFA prijetnju o kojoj piše As, to znači da španski klubovi ne bi mogli nastupati u Ligi prvaka, Evropa ligi i Konferencijskoj ligi, a španska reprezentacija na Evropskom prvenstvu i Ligi nacija.

"FIFA je posljednjih godina kažnjavala saveze poput Perua, Čada, Gvatemale, Kenije, Trinidada i Tobaga te Zimbabvea. Sljedeći bi na redu mogao mogao biti španski. U Nyonu i Zürichu bili su šokirana kad se pojavila informacija o izvjesnoj kazni. Nakon sastanka u četvrtak shvatili su da se događa nešto što do sada nije viđeno.

Obje organizacije smatraju da je Predsjednik Vrhovnog vijeća za sport Španije Rodriguez Uribes prekršio sve dogovoreno i da, stoga, mora dati uvjerljivo objašnjenje za svoje postupke ili će Španije početi trpjeti posljedice za postupke Vrhovnog vijeća. Te posljedice odnose se na EURO 2024, Svjetsko prvenstvo 2026 i sva evropska natjecanja španskih klubova. Ovo nije prijetnja bez pokrića, to je sada stvarnost", piše Marca.

(Ajdin B.)

Španija
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.