15.10.2021. 14:28
0
Kina šalje astronaute na najdužu svemirsku misiju
Kina je spremna da pošalje tri astronauta na svemirsku stanicu, gdje će provesti šest mjeseci.

To će biti najduža kineska svemirska misija sa posadom i postaviće rekord u vremenu koji su kineski astronauti proveli u svemiru, prenio je AP.

Letjelica Šendžou-13 bi trebalo da bude lansirana u subotu ujutru iz Satelitskog centra Ðijuquan u oblasti pustinje Gobi u jugozapadnoj Kini.

Prva ekipa koja je bila na tromjesečnoj misiji u svemiru na modulu Tjanhe vratila se polovinom septembra.

Nova posada ima dva veterana, pilote Džaja Džinganga (55), Vang Japing (41), jedinu ženu na misiji, i Jea Guangfua (41).

Očekuje se da ekipa obavi tri šetnje svemirom kako bi instalirala opremu s namjerom da se proširi svemirska stanica.

Kineska vojska, koja upravlja svemirskim programom, pustila je nekoliko detalja o misiji, ali je rekla da će poslati više posada na stanicu u naredne dvije godine kako bi bila potpuno operativna.

Šendžou-13 će biti peta misija dosad.


(Admir Oručević)

MisijaKina
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.