20.11.2021. 20:35
0
Apple radnicima dozvolio da imaju pravo razgovarati o plaćama, uslovima rada
Apple je u petak zaposlenima prenio poruku koja je bila upečatljiva s obzirom na njegovu reputaciju tajnovitosti: podsjetnik da radnici mogu razgovarati o plaćama, satima i uslovima rada.

Obavijest je stigla jer su neki zaposlenici gurali Apple da učini više kako bi osigurao da nema nepravednih razlika u plaćama u cijeloj kompaniji.

U objavi na internoj stranici, Apple je rekao da njegova politika ne sprječava zaposlenike da "slobodno govore" o uslovima rada, prema kopiji poruke koju je pregledao Reuters.


„Ohrabrujemo sve zaposlene koji su zabrinuti da ih podignu na način na koji se osjećaju najudobnije, interno ili eksterno“, navodi se u objavi.

Glasnogovornik Applea odbio je komentirati.   Apple-ova politika poslovnog ponašanja već je uključivala jezik u kojem se navodi da radnici nisu ograničeni u svojoj mogućnosti da razgovaraju o plaćama, satima i uslovima rada, što je općenito zaštićeno američkim zakonom, navodi se u tekstu Reutersa.


Ali zaposleni koji su progovorili posljednjih mjeseci naišli su na otpor, rekla je bivša menadžerica Appleovog programa Janneke Parrish.   Parrish, koja je otpuštena nakon što je igrala vodeću ulogu u aktivizmu zaposlenih, rekla je da se nada da će Appleova poruka olakšati put drugima.


Apple je ranije rekao da ne raspravlja o konkretnim pitanjima zaposlenih i da je "duboko posvećen stvaranju i održavanju pozitivnog i inkluzivnog radnog mjesta".

Ovaj potez dolazi usred šireg pritiska radnika Silicijumske doline da progovore o svojim radnim uslovima i uticaju tehnologije na društvo.   Ranije ove sedmice, još jedna istaknuta aktivistica, Appleova softverska inženjerka Cher Scarlett, napisala je na Twitteru da napušta kompaniju.


Apple je poznat po svojoj tajnovitoj kulturi, namijenjenoj čuvanju detalja o novim proizvodima u tajnosti.  Zaposleni ponekad nisu svjesni svog prava da govore o temama kao što su plate i uslovi rada, rekao je Parrish.

Ashley Gjovik, viši menadžer programa inženjeringa koju je Apple otpustio u septembru nakon što je izrazila zabrinutost zbog uznemiravanja i sigurnosti na radnom mjestu, podnijela je tužbu NLRB-a u kojoj navodi da Apple politike krše nacionalni zakon o radnim odnosima.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.