9.12.2015. 12:06
0
Idealan slatki zalogaj koji možete poslužiti u svakoj prilici

Tijesto:
40 dag brašna
1 kocka svježeg kvasca (42 g)
4 dag šećera
175 ml toplog mlijeka
10 dag maslaca ili margarina
1 vrećica vanilin šećera
na vrh noža soli
1 jaje
Nadjev:

125 ml mlijeka
10 dag šećera
½ žličice cimeta
2 žlice kakao praha
30 dag mljevenih lješnjaka
1 jaje
Premaz:

1 žumanjak
7 dag listića lješnjaka
2 žlice marmelade od marelice
1 žlica šećera u prahu
Priprema

Pećnicu zagrijati na 40°C.

Tijesto: 175 ml mlijeka lagano zagrijati – mora biti toplo, nikako ne smije biti prevruće! Brašno staviti u jednu veću posudu. U sredini napraviti udubljenje, staviti izmrvljeni kvasac, 1 dag šećera, oko 100 ml toplog mlijeka i mikserom za tijesto ili kuhačom samo sredinu miješati, sve dok se kvasac ne rastopi. Posudu pokriti krpom, staviti u pećnicu, malo ostaviti vrata pećnice otvorena i pustiti oko 15 minuta da se pred tijesto podigne, piše ljiljananieder.com.

Maslac rastopiti i pustiti da se malo ohladi te zajedno s tri dag šećera, vanilin šećerom, soli, jajetom i preostalim toplim mlijekom (75 ml) zamijesiti tijesto, mikserom za tijesto ili ručno. Posudu s tijestom pokriti krpom, staviti u pećnicu na istu temperaturu (odškrinuta vrata) i pustiti oko 30 minuta da se podigne, odnosno volumen udvostruči.

Nadjev: 125 ml mlijeka, 10 dag šećera, cimet i kakao zakuhati. Dodati lješnjake, izmiješati i skloniti sa štednjaka te pustiti da se ohladi. U hladno umiješati jaje. Kalup za tortu (26 cm) namazati dobro maslacem.

Na radnu plohu staviti komad folije za očuvanje svježine (oko 35 x 45 cm). Na foliju istresti tijesto i valjkom za tijesto razviti u veličini folije. Tijesto namazati nadjevom te uz pomoć folije (od šire strane) zamotati, da dobijete štrudlu. Oštrim nožem rezati ploške oko četiri cm širine. Slagati ih u kalup, kao na slici, malo ih rukama pritisnuti tako da se kalup popuni. Ponovno pokriti krpom, staviti u pećnicu i dalje na istoj temperaturi, vrata ostaviti odškrinuta i pustiti oko 20 minuta da se tijesto podigne.

Izvaditi iz pećnice. Pećnicu uključiti na 180°C. Tijesto namazati izmiješanim žumanjkom, posuti s četiri dag listića lješnjaka i kad pećnica postigne željenu temperaturu staviti peći oko 40 minuta. Nakon 20 minuta prekriti papirom za pečenje i nastaviti peći.

Pečenu tortu ostaviti da se ohladi. Odvojiti obruč kalupa. Marmeladu zagrijati, izmiješati, rub namazati i posuti listićima lješnjaka. Posuti šećerom u prahu.
(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.