12.1.2016. 9:18
0
Pivoljupci u BiH više nisu osuđeni samo na lager, stižu nam piva iz kućnih radionica
Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju kada je riječ o proizvodnji piva, koja je započela drugom polovinom 1800. godina prošlog milenija. Proizvodnju je pratila i potrošnja, tako da se slobodno može zaključiti kako imamo i bogatu tradiciju ispijanja piva. No, ono na šta se navikao prosječni konzument tog napitka u BiH jeste lager pivo. Riječ je o pivu koje se dobiva hladnim vrenjem i čini više od 90 posto piva koje se proda na našem tržištu.
Takva situacija bi se uskoro mogla promijeniti, sudeći po onome što smo saznali od Omera Mesihovića iz Mostara, strastvenog pivoljupca, čiji se sin prije nekoliko godina odlučio na proizvodnju vlastitog piva. Po njegovim riječima, za pivo iz domaće proizvodnje vam je potrebna voda, hmelj, ječmeni slad, pivski kvasac i dosta ljubavi. 

Piva koja nastaju u Oldbridz craft brewery su piva toplog vrenja i moguće ih je spravljati u vlastitom domu. Za razliku od lagera i pilsnera na čije okuse je navikla većina ljubitelja piva u našoj zemlji, ova piva, koja se nazivaju ale pivima, imaju drugačiji bogatiji okus, miris, boju i pjenu. Iz tog razloga, po Omerovim riječima, postoje dvije reakcije nakon što probate ale pivo, a to je da vas osvoji nakon prvog gutljaja, ili budete sretni što postoje lager piva.

Broj ljudi koje je domaće pivo osvojilo je u porastu, kao i broj onih koji se odlučuju na proizvodnju vlastitog piva, pa se s pravom nadamo da će uskoro svaki grad u BiH imati kvalitetnog kućnog pivara koji će znati zagolicati nepce ljubitelja piva.

(Novinar: Ajdin Husić, snimatelj: Alen Alilović, montaža: Emir Preljević)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.