10.2.2016. 13:36
0
Ove voćke sprečavaju da se gojite
Ako svakodnevno jedete 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima, ne samo što ćete poboljšati svoje zdravstveno stanje nego možete spriječiti debljanje, tvrde naučnici s Univerziteta Ist Anglia.

Flavonoidi su fitohemikalije ili biljni pigmenti koje nalazimo u voću i povrću, a prisutni su i u nekim vrstama čajeva, vinu i čokoladi. Poznato ih je između 4000 i 5000. Ponašaju se kao antioksidansi jer prihvataju slobodne radikale kiseonika koji može oštetiti DNK.

Jedno od glavnih svojstava i funkcija ovih pigmenata je da se apsorbuju u organizmu i potom vrlo brzo izlučuju iz tijela doprinoseći detoksikaciji enzima u jetri.

Uz sve dosad poznate blagotvorne uticaje flavonoida na organizam, američki i britanski naučnici nedavno su ustanovili da voće i povrće s visokim nivoom ovih fitohemikalija pomaže u održavanju stabilne težine i tvrde da pola šoljice ili oko 80 grama određenog voća ili povrća dnevno može poboljšati opšte zdravstveno stanje.

Studijom su obuhvatili podatke o 124.086 muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama tokom 24 godine. Ustanovili su da je svakodnevno konzumiranje i vrlo malih količina voća i povrća bogatog flavonoidima bilo povezano s održavanjem odgovarajuće stabilne težine, a kod pojedinaca i s laganim gubitkom kilograma, piše hrvatski Tportal.

- Odranije znamo da većina ljudi s godinama dobija na težini, a čak i u najmanjem procentu debljina može značajno uticati na rizik od pojave visokoga krvnog pritiska, razvoja srčanih bolesti, raka ili dijabetesa, zbog čega pojedincima moramo pomoći u održavanju zdrave težine u njihovim srednjim godinama - kaže profesorka Edin Kesidi s Medicinskog fakulteta Norvič pri Univerzitetu Ist Anglia.

- Svakodnevna konzumacija oko 80 grama hrane bogate flavonoidima doprinela je održavanju odgovarajuće stabilne težine kod žena i kod mušaraca različitog životnog doba - izjavila je Edin.

- Odnedavno znamo i da flavonoidi utiču na održavanje stabilne težine, na način da u organizmu smanjuju razinu masnoća koju organizam apsorbuje iz hrane. Flavonoidi ubrzavaju metabolizam i utiču na smanjenje apetita - kaže vođa studije Monika Bertoina s Harvardske škole za javno zdravlje.

Najviše flavonoida ima u: malinama, borovnicama, kupinama, jagodama, crnim ribizlama, grožđu, trešnjama, rotkvicama, nekim vrstama čaja, kakaou, kruškama, jabukama, citrusima poput pomorandži i grejpfruta, luku i paprikama.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.