12.2.2016. 19:11
0
Nadraženo vam je grlo? Rješenje je u tamnoj čokoladi
Osjećati škakljanje u grlu i konstantno kašljati može biti poprilično iritantno i nelagodno, posebno ako se to događa u nekim situacijama kad ste na sastanku, predavanju ili slično. Zato, idući put kad se nađete u takvoj situaciji, samo pojedite komadić tamne čokolade i to će vam pomoći.

Barem tako tvrdi Aline Maurice, profesorica te voditeljica katedre za kardiovaskularne i respiratorne studije se Univerziteta Hull u Velikoj Britaniji. Ona je došla do otkrića kako čokolada zaista djeluje bolje za upaljeno i nadraženo grlo te suhi kašalj nego neki lijekovi koje nam doktori uglavnom daju u takvim situacijama.

Neka nedavna istraživanja također su potvrdila dobrobiti čokolade za naše zdravstveno stanje. Recimo, lijekovi koji u sebi imaju ekstrakt kakaa pomogli su pacijentima da ozdrave puno prije, u samo dva dana, za razliku od onih koji su uzimali konvencionalni sirup za kašalj.

A kako tvrdi Aline Maurice, za to postoji sasvim logično objašnjenje – čokolada ima ljepljiviju teksturu od standardnih lijekova što znači da stvara bolji premaz unutar grla te time štiti nadražene živčane krajeve i smanjuje česti kašalj koji nastaje kao reakcija na nadraživanje.

(Nedim Pobrić)

 
Cokolada
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.