13.2.2016. 15:50
0
Mnogi imaju ovu naviku: Evo šta se dogodi kada popijete kafu na prazan želudac
Da li ste jedna od onih osoba koja prvo što napravi ujutro je da popije kafu - na prazan želudac?

Mnogi imaju tu nezdravu naviku. Kafa na prazan želudac ne bi se smjela piti nikada, ni ujutro, niti tokom dana kada osjetite glad, pa ručak zamijenite šoljicom kafe kako bi ste se privremeno zasitili i povratili energiju, prenosi Novi. 

U nastavku pročitajte zašto biste kafu trebali piti nakon jela ili uz jelo, te  šta se dogodi organizmu kada je popijete na prazan želudac. 

1. Poveća se količina želučane kiseline

Povećana količina želučane kiseline uzrukoju žgaravicu, a visoka razina kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira želudaca, sindroma iritabilnog crijeva i refluksa. 

2. Poveća se osjećaj stresa i tjeskobe

Ispijanje velikih količina kafe može povećati osjećaj tjeskobe i stresa, a kada popijete kafu na prazan želudac taj se problem dodatno pogoršava.  Kako biste smanjili negativan učinak kafe na nervni sistem, uz kafu ipak pojedite nešto. 

3. Smanji se razina hormona

Hormonska nerevnoteža za koju je glavni krivac kofein, povećava osjećaj stresa i tjeskobe. Kada popijete jutarnju kafu na prazan želudac onda smanjujete proizvodnju serotonina odgovornog za osjećaj užitka, sreće i blagostanja. 

 (Merima Druškić)

 

Kafa
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.