Zbog velike hranljive vrijednosti nutricionisti savjetuju da se spanać bar jednom sedmično nađe na trpezi.
Potrebno:
1 kg špinata
struk mladog luka
pola struka bijelog luka
2 jaja
so, biber
40 g narendanog kačkavalja
Za preliv:
40 g maslaca
1 kašika brašna
250 ml mlijeka
50 g kačkavalja
Priprema:
Spanać skuhajte u posoljenoj vodi, dobro ga ocijedite i sitno isjeckajte. Crni i bijeli luk isjeckajte, propržite na ulju i dodajte spanaću zajedno sa ulupanim jajima.
Posolite, pobiberite i dobro promiješajte. Spanać sipajte u vatrostalnu činiju, a odozgo pospite rendanim kačkavaljem i prelijte bešamelom.
Maslac zagrijte, dodajte brašno, malo propržite i uz neprestano miješanje dolivajte mlijeko. Kuvajte dok se sos ne zgusne, pa umiješajte na kocke isjeckan kačkavalj. Prelijte špinat i zapecite u rerni.
(CDM/Alen Avdić)