Krempita od jagoda
Unesite malo promjene u vašu omiljenu krempitu.
Potrebno:
5 žumanca
1 jaje
7 kašika šećera
5 kašika ulja
2 dl mlijeka
8 kašika brašna
1 prašak za pecivo
200 gr šećera
3 puding od jagode
7 dl vode
500 gr jagoda
5 bjelanaca
6 kašika šećera
Priprema:
U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca i jaje sa šećerom. Dodati ulje, mlijeko i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i izmiksati da bi se dobila ujednačena masa. Dobijenu masu izliti u nauljanu dublju pravougaonu tepsiju. Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni dok se kora ne odvoji od ivica tepsije.
Ostaviti da se ohladi.
Isjeckajte jagode na kockice pa sjediniti sa šećerom, sipati 5 dl vode i promiješati. Sačekati da proključa pa nastaviti sa kuhanjem još 15 minuta. U manjoj posudi razmutiti puding sa preostalom vodom pa sipati u ključalu smjesu. Nastaviti sa kuhanjem na umjerenoj temperaturi neprekidno miješajući dok se ne zgusne. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer muteći mikserom dok se ne dobije čvrst šam.
Dobijeni šam postepeno dodavati u vruć krem od jagoda i lagano miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa. Vrućim filom preliti ohlađenu koru. Kolač ostaviti na hladnom da se stegne pa isjeći na kocke željene veličine.
(CDM/Alen Avdić)