Potrebni sastojci:
- 6 keksića
- 1/2 kutije
- Smjesa za kolače
- 400 g kondenzovanog mlijeka
- 450 g jagoda
- 225 g krem sira
- 1 šolja mlijeka
- 225 ml slatke pavlake
Priprema:
Najprije umutite tijesto koristeći omiljeni recept za kolače. Mi vam predlažemo da koristite ovu smjesu za kolače:
4 jaja, 400 g brašna, 200 g šećera, 2 dl ulja, 2 dl mlijeka, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer .
Poslažite keks u pleh, važno je da prekrije dno, pa ako imate veću tepsiju, naslažite više keksa, a zatim dodajte smjesu koju ste umutili od jaja, brašna, mlijeka ili koji već recept koristite. Zaopecite u zagrijanoj rerni na 175 stepeni oko 25 minuta. Napravite rupice varjačom i dodajte fil od jagoda koji ćete napraviti tako što ćete ispasirati jagode, krem sir i kondenzovano mleko i šolju običnog mlijeka. Ukoliko niste kupili kondenzovano mlijeko možete ga napraviti sami. Ukoliko nemate kondenzovano mlijeko možete ga i sami napraviti.
Uzmite jedan litar običnog mlijeka, sipajte ga u lonac i stavite da se kuva na srednjoj temperaturi dok se količina uopla ne smanji. Miješajte kako ne bi zagorjelo i povremeno skidajte pjenu. Dodajte jednu kesicu burbon vanilin šećera, ½ kašičice ekstrakta vanile i 150 običnog kristal šećera. Prelijte fil preko kolača, pa na kraju dodajte umućenu slatku pavlaku, oko 225 ml.
Odložite u frižider na tri sata i vaša poslastica je spremna.
(Merima Druškić)