7.7.2016. 15:11
0
Hrana koja u ljetnjem periodu može da vas otruje
U ljetnjim mjesecima hrana može da bude pokvarena zbog nepravilnog rukovanja, nedovoljne termičke obrade, lošeg skladištenja.

U lako kvarljive namirnice ubrajaju se: mlijeko, mliječni proizvodi (sir, kajmak, pavlaka), jaja, sosevi, prelivi pravljeni od jaja i mlijeka.

Sladoled je često uzrok trovanja hranom, kao i mljeveno meso i jela u kojima se ono upotrebljava (pite, burek, lazanje). Međutim, nijednu vrstu hrane ne treba izbjegavati.

Dovoljno je voditi računa o tome da se namirnice nabavljaju na provjerenim mjestima, da su kontrolisanog porijekla, obratiti pažnju na higijenu ruku, posuđa i prostorija u kojima se hrana priprema, pobrinuti se za to da termička obrada bude dovoljno duga, da se hrana u frižideru pravilno skladišti i na kraju, izbjegavajte višekratno podgrijavanje jela.


(CDM/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.