27.12.2016. 12:06
0
Med proizveden u BiH uglavnom visoke kvalitete
Med koji je proizveden u Bosni i Hercegovini uglavnom je visoke kvalitete, pokazuju analize novoosnovane bihaćke laboratorije za ispitivanje kvalitete meda.

To je prva laboratorija u Bosni i Hercegovini koja može raditi kompletnu analizu meda, ali i polena, a osnovana je u okviru Projekta ''Bee promoted - promocija pčelarstva'' kojeg je finansirala Evropska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Direktor Veterinarskog zavoda pri kojem je osnovana laboratorija Zlatko Jusufhodžić Feni je kazao da mogu vršiti sve analize koje traže pravilnici Evropske unije.

- Od sredine godine radili smo veći broj uzoraka meda i uglavnom je on bio jako kvalitetan - ističe Jusufhodžić.

Na analizu su med donosili pčelari i pčelarska udruženja, ali i građani koji su ga kupili u prodavnici.

- Patvoren med dolazio nam je uglavnom iz prodavnica, a dešavalo se i da mu je smanjen kvalitet zbog grešaka koje pčelar napravi prilikom pakovanja - kazao je Jusufhodžić.

Naveo je da med na analizu može donijeti svako ko sumnja u njegov kvalitet ili želi da ga potvrdi.

Projekt ''Bee promoted'' imao je za cilj unaprijediti institucionalnu podršku pčelarskom poduzetništvu pri podizanju kvalitete i obima proizvodnje, te plasmana meda i drugih pčelinjih proizvoda na tržište.

U toku projekta koji je trajao ukupno 24 mjeseca umreženi su pčelari u državi, ali i van granica.

(Fena)

BiHMed
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.