Kuglof s narandžom
Zasladite zimske dane sa kuglofom od narandže.
Tijesto:
5 jaja, 250 g šećera, 2 ml ulja, 300 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 narandža (sok i korica), 50 g kandirane kore narandže, 100 g čokolade
Preliv:
100 ml gaziranog soka od narandže
Glazura:
100 g čokolade, 30 g putera, 1 kašika ulja
Priprema:
1. Razdvojiti bjelanca od žumanaca, a zatim bjelanca umutiti u čvrst šam. Postepeno dodavati šećer, pa žumanca. U umućenu smjesu naizmjenično dodavati sok od narandže i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
2. Na pari rastopiti čokoladu i prohlađenu je umiksati u smjesu.
3. Na kraju lagano umiješati rendanu i kandiranu koricu narandže. Smjesu izliti u podmazanu modlu za kuglof.
4. Peći u zagrijanoj rerni na 180ºC oko 60 min.
5. Izvaditi iz rerne, drvenim štapićem za ražnjiće izbockati pečeno tijesto na što više mjesta i u rupice sipati gazirani sok od narandže. Sačekati 10 min da upije, a potom ga izvrnuti na tacnu za služenje.
6. Rastopiti čokoladu i puter, sjediniti sa uljem i preliti preko ohlađenog kuglofa.
(CDM/Alen Avdić)