2.3.2017. 19:46
0
Da li je čokolada pokvarena ako ima bijeli sloj? Evo kako da prepoznate dobru čokoladu
Zašto se pojavljuje bijeli sloj čokoladi i da li takav slatkiš smijete da pojedete? Pročitajte i kako da znate koja čokolada je svježa i dobra…

Odlučili ste da se zasladite i otvorili ste čokoladu, ali ona na površini ima tanak bijeli sloj zbog kojeg djeluje kao da je pokvarena! Da li smijemo da pojedemo takvu čokoladu?
 
Ne brinite, sigurna je za konzumaciju, a bijeli sloj na čokoladi pojavljuje se iz dva razloga…

Bijeli sloj na čokoladi zbog kojeg ta omiljena poslastica više ne izgleda tako primamljivo događa se kada na površinu izbiju šećer ili masnoća, ali to ne znači da je pokvarena, piše “tportal“.

Obično je taj sloj suh ako je na površinu izbio šećer, a vlažniji ako je u pitanju masnoća.

Naime, ako čokoladu čuvate na toplom mjestu, dolazi do otapanja šećera koji se zatim u kristalima zadržava na površini. Takođe, pri promjeni temperature masnoća postaje vidljiva na čokoladi.

Naučnici su otkrili su da je najbolja temperatura za spremanje i skladištenje čokolade na 18 stepeni Celzijusa, a zaključak je taj da promjene u načinu kako se čokolada hladi pa zatim skladišti mogu smanjiti pojavu masti na površini.

Takođe, istraživanja su pokazala da čokolada pozitivno utiče na zdravlje. Ispitanici koji jedu čokoladu jednom sedmično bili su bolji na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji je ne konzumiraju.

Istraživači sa Univerziteta u Maineu, Južnoj Australiji i Luksemburškog instituta naglasili su da su potrebna dalja istraživanja, ali rizici od povišenog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2 niži su kod onih koji redovno konzumiraju čokoladu.

Dobro temperirana čokolada ima sljedeće osobine: dobar oblik, boju, sjaj, kontrakciju iz kalupa, bolju kontrolu mase, stabilan proizvod tvrđa je i otpornija na toplotu (manje otisaka prstiju u toku pakovanja) i duži rok trajanja. Režim temperiranja malo se razlikuje za mliječne čokolade u odnosu na tamne zbog uticaja molekula mliječne masti na formacije kristalne rešetke.

Mliječna čokolada sadrži određeni dio mliječne masti koja izaziva efekat eutektikuma. To spriječava pojavu sivljenja, snižava tačku topljenja, omekšava teksturu i snižava temperature formiranja kristalnih centara u procesu temperiranja (oko 29,4°C u odnosu na 34,5°C za običnu čokoladu).

(Merima Druškić)

Cokolada
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.