Kada hoćete da budete maštoviti, kolači u teglici mogu da budu pravi izbor.
Kada hoćete da budete maštoviti, kolači u teglici mogu da budu pravi izbor.
Grilijaš kolač
Potrebno je:
ZA GRILIJAŠ
250 g pečenih lješnika
100 g šećera
ZA KORU
4 jajeta
4 kašike šećera
160 g mljevenog grilijaša
1 kašika kakaa
malo rendane kore pomorandže
ZA FIL
500 ml slatke pavlake
Priprema:
Otopite šećer na srednje jakoj vatri, pa kad dobije lijepu zlatnožutu boju, dodajte cijele lješnike. Promešajte da se lješnici oblože karamelom, pa sve izlijte na pek-papir i kad se dobro ohladi, sameljite u blenderu. Izmjerite 160 grama za koru, a ostatak ostavite za posipanje i dekoraciju. Za koru umutite jaja sa šećerom, pa umiješajte kakao i grilijaš. Izlijte u podmazan pleh i ispecite tanju koru. Ohlađenu koru isjecite na manje kocke, pa u teglice ili čaše redajte sloj kockica, preko sloj ulupane slatke pavlake, pa pospite grilijašom, piše “Žena“.
Ala čizkejk s višnjama
Potrebno je:
400g milerama,
200 g bijele čokolade,
1 kesica šlaga,
nekoliko komada keksa po izboru,
1 kesica krem fiksa,
400 g zamrznutog voća,
50 g šećera,
1 kesica želatina
Priprema:
Umutite šlag po uputstvu sa kesice i dodajte krem fiks. Pomiješajte šlag sa mileramom i otopljenom belom čokoladom, pa dodajte izmrvljeni keks.
Pomiješajte sve sastojke i stavite u frižider da se hladi. U šerpici zagrijte voće sa šećerom, pa kad se šećer otopi, sklonite s ringle i dodajte pripremljeni želatin. Kada se voće malo prohladi, rasporedite po kašiku u teglice, pa preko stavite ohlađen krem. Stavite u frižider i kad se dobro stegne i ohladi, prije služenja, stavite još po kašiku voća.
Tiramisu
Potrebno je
5 jaja
5 kašika šećera
200 ml slatke pavlake
500 g maskarponea
piškote
spekulas keks
instant kafa
1 kašičica ruma
kakao
rendana čokolada
Priprema:
Na pari skuhajte žuti krem od jaja i šećera. Kad se krem ohladi, umiješajte maskarpone i blago umućenu slatku pavlaku. Piškote umačite u instant kafu kojoj ste dodali rum. U teglicu slažite red natopljenih piškota, red krema, pa izdrobljeni spekulas keks i malo rendane čokolade. Ovako ponavljajte dok ne utrošite sastojke i obavezno završite kremom. Neposredno prije služenja obilno pospite kakaom i ukrasite rendanom čokoladom.
(Merima Druškić)