27.6.2017. 22:00
0
Chatham House: Sve više ugrožena sigurnost opskrbe hranom
Sigurnost opskrbe hranom sve više ovisi o 14 trgovinskih "uskih grla", upozorava izvještaj nevladine organizacije Chatham House.

Iz te neprofitne organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji poručili su da se više mora učiniti kako bi se zaštitile ključne transportne rute kao što su Panamski kanal, Sueski kanal i turski moreuzi, prenosi BBC.

Na svjetskim tržištima se trguje s gotovo 25 posto svjetske količine hrane.

U izvještaju se navodi da su zbog toga opskrba hranom i cijene osjetljivi na nepredviđene krize ili klimatske promjene.

Infrastruktura na tim "grlima" je najčešće stara i ne bi se mogla lako nositi s prirodnim katastrofama za koje se očekuje da će biti sve češće kako se planeta zagrijava, dodaju autori izvještaja.

Oni pozivaju vlade da investiraju u infrastrukturu koja će biti otporna na klimatske promjene, te da diversificiraju proizvodnju hrane i zalihe.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.