13.11.2018. 10:41
0
Orasi, povrće i riba štite mozak
Prehrana bogata zelenim lisnatim povrćem, orasima, ribom i paradajzom štiti mozak od Alzheimerove bolesti.

Sva hrana koja je zdrava za tijelo, zdrava je i za mozak, tvrde istraživači Sveučilišta Columbia. Oni su pregledali skoro 1700 osoba starijih od 65 godina koje nisu pokazivale znakove senilnosti. Svi su ispitanici detaljno opisali svoje prehrambene navike tijekom zadnjih godinu dana.

Stručnjaci su proučili koja je vrsta navedenih namirnica bogata nutrijentima koji smanjuju rizik od razvijanja Alzheimerove bolesti, kao što su omega-3 masne kiseline ili vitamin E. Također su ustanovili koje su namirnice bogate zasićenim masnim kiselinama koje pak povećavaju rizik od bolesti, prenosi Zabavaikuhinja.com.

“Na temelju nutrijenata, ustanovili smo prehrambeni obrazac namirnica koje štite od Alzheimerove bolesti. Njega karakterizira povećan unos oraha, ribe, preljeva za salate, peradi, rajčica, biljka krstašica (kupus, kelj, hren, raštika i sl.), zelenog lisnatog povrća i voća, te smanjen unos crvenog mesa, organskog mesa i maslaca”, izjavio je doktor Nikolaos Scarmeas, profesor neurologije na Sveučilištu Columbia.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.