– 3 kašike putera
– 1 luk sitno isjeckan
– 3 šargarepe, isjeckane na polukrugove
– 1 kašika senfa
– 1/4 šolje brašna
– 1 šolja pilećeg bujona
– 1 šolja mlijeka, plus jedna kašičica za prelivanje
– 3 šolje isjeckane i skuvane piletine
– 1 šolja zaleđenog graška
– 1 kašičica suvog peršuna ili majčine dušice
– 1 kašika soli
– 1/2 kašičice crnog bibera
– 200 g otopljenog lisnatog tijesta
– 1 jaje
– 2 kašike prženog susama
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 200 stepeni celzijusa. U velikoj šerpi otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i šargarepu. Kuvajte uz povremeno miješanje, dok ne omekša nakon 5-7 minuta. Nakon toga dodajte senf, a zatim brašno, i miješajte neprestano 1 minut. Lagano umutite bujon i jednu šolju mlijeka dok ne proključa.
Smanjite temperaturu da se krčka lagano dok se ne zgusne nakon nekih 5 minuta. Dodajte piletinu, grašak, peršun, so i biber. Prebacite sve u dublju posudu.
2. Na površinu posutu brašnom stavite lisnato tijesto koje može pokriti cijelu posudu. Raširite ga lagano preko smjese i čvrsto ga pritisnite uz vrhove posude. Pomoću malog kuhinjskog noža prorežite na tri mjesta tijesto kako bi odlazila para.
3. U manjoj činiji umutite jaja i preostalu kašiku mlijeka. Premažite tijesto umućenim jajima. Pospite susamom ukoliko želite. Postavite posudu na pleh i pecite sve dok tijesto ne porumeni, nakon 40-45 minuta. Pustite da se dovoljno ohladi prije serviranja.
(Alen Avdić)