Što više zelenog povrća i voća idealno je za “zelenu dijetu” kojom se ubrzava metabolizam.
Ona je namijenjena ljudima koji vole voće, povrće i integralne žitarice, a namjeravaju da smršaju samo nekoliko kilograma. Pored toga što pomaže da se istope masne naslage, očistiće organizam od nakupljenih otrova.
Obroke za “zelenu dijetu” pripremajte od zelene salate, blitve, spanaća, rukole, brokolija, kelja, kupusa, krastavaca, zelene boranije, graška, praziluka, zelene paprike, zelenih jabuka i svježeg začinskog bilja. Namirnice iz grupe povrća imaju najmanju energetsku vrijednost, ali sa njima može da se utoli glad, a da se ne ugrozi linija.
Zeleniša možete da pojedete koliko god hoćete, ne morate da mjerite porciju. Nutricionisti kažu da je bolje pojesti dupli obrok povrća, nego da se na tanjiru nađe čak i mala količina peciva, tjestenine i drugih kaloričnih namirnica.
Dok sprovodite “zelenu dijetu”, da biste uvijek imali spreman obrok, treba na vrijeme obezbijediti sve potrebne namirnice. Već nakon nekoliko dana, varenje će se poboljšati, ten zablistati i popraviće se funkcija jetre i žučne kese.
PRVI DAN
Doručak: parče hljeba od cijelog zrna žitarica, kuvano jaje, svjež krastavac
Užina: čaša jogurta
Ručak: pečeni krompir, bareni spanać
Užina: zelena salata sa maslinovim uljem, limunovim sokom i rendanim sirom
Večera: pileći ili ćureći file dinstan na luku i na malo ulja
DRUGI DAN
Doručak: banana sa nemasnim mlijekom i ovsenim mekinjama
Užina: zelena jabuka i šargarepa
Ručak: pečena pastrmka ili losos, bareni kelj i kuvan krompir sa maslinovim uljem
Užina: parče hljeba od cijelog zrna žitarica, biljni namaz, rukola i zelena paprika
Večera: dinstano goveđe meso, zelena boranija i kuvani krompir
TREĆI DAN
Doručak: tost sa tankim slojem butera, limunada od pola limuna sa medom
Užina: avokado
Ručak: 150 g grilovanog pilećeg filea i salata od svježih listova spanaća, zelene salate i rukole, začinjena maslinovim uljem
Užina: banana
Večera: 150 g grilovanih filea oslića i paradajz
ČETVRTI DAN
Doručak: u blenderu usitnite stabljiku i listove celera, listove svježeg spanaća i pola krastavca
Užina: čaša surutke, štapići od integralnog brašna
Ručak: salata od testenine, zelene salate, čeri paradajza i mladog sira
Užina: parče hljeba od cijelog zrna žitarica, nemasni bijeli sir, špargla ili avokado
Večera: pečeni pileći batak, salata sa zelenom paprikom, mirođijom i jogurtom
PETI DAN
Doručak: dva tosta, topla limunada od pola limuna sa medom
Užina: bledirana zelena jabuka i kruška
Ručak: 150 g dinstane teletine i spanać obaren u slanoj vodi
Užina: sezonsko voće
Večera: dva kuvana jajeta i 100 g rotkvica, piše B92.
(Alen Avdić)