30.5.2019. 18:26
0
Zašto treba da jedemo tamnu čokoladu?
Čokolada ima više od 600 aromatičnih supstanci, a pored zadovoljavanja naših čula, ona i te kako utiče i na naše zdravlje.
Blagodeti tamne čokolade osjetne su već nakon konzumiranja prve kockice. Naime, kada jedete čokoladu, u mozgu se povećava lučenje serotonina i dopamina, hormona koji pozitivno utiču na raspoloženje. Osim toga, kakao se apsorbuje u krvotok, što rezultuje osjećajem zadovoljstva.

Iako većina ljudi nije izbirljiva po pitanju vrste i ukusa čokolade, činjenica je da neke vrste imaju bolje dejstvo na tijelo od drugih.

Tamna čokolada je najzdravija

Tako, na primjer, tamna čokolada koju čini barem 85 odsto kakaa najviše podstiče lučenje pomenutih hormona koji bude dobar osjećaj, smanjujući anksioznost i osjećanja depresije.

Bijela čokolada takođe povećava nivo dopamina u mozgu, iako ne tako efikasno kao njen tamni kolega.

Pored ovih trenutnih prednosti, konzumiranje čokolade ima i dugosežne pozitivne efekte po zdravlje. Brojne zdravstvene koristi od konzumiranja umerenih količina uključuju smanjenje upala, sniženje šećera u krvi i smanjenje nivoa LDL holesterola.

Ključ je, kao i uvijek, u umjerenosti

Čokolada takođe poboljšava interakciju između naših moždanih ćelija, što pozitivno utiče na fokus i pamćenje. Osim toga, konzumiranje čokolade poboljšava dotok krvi u mozak, srce i pluća, rezultirajući nižim krvnim pritiskom, koji traje više od dva sata, i nastavlja se kada povremeno konzumirate kakao tokom dana.

Ipak, prednosti tamne čokolade ne odnose se i na druge slatkiše. Šećerne grickalice takođe pružaju trenutni utisak veće energije i boljeg raspoloženja, ali, za razliku od njih, tamna čokolada sadrži dosta manje dodatnog šećera. To znači da ima bolju ukupnu hranljivu vrijednost zahvaljujući antioksidansima koji se nalaze u kakau.

Međutim, i pored svih prednosti, čokolada i dalje sadrži kalorije, šećer i masnoće, pa je ne treba pretjerano konzumirati.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.