13.6.2019. 11:39
0
Zova biljka za vitalno i zdravo tijelo
Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima, a ima brojna ljekovita svojstva. Zova je izuzetno ljekovita jer reguliše stolicu i pročišćava krv. Osim toga, ova biljka poboljšava apetit.
Cvjetovi ove biljke su sitni, mliječnobijeli, jakog i veoma prijatnog mirisa. Zova će ojačati vaš imunitet, kosti i zglobove, a koža lica će vam biti ljepša i čistija. Iz cvjetića se razvijaju sitne zelene bobice koje zrenjem postaju sočne, crveno-crne. Sirove bobice imaju neprijatan ukus, ali je zato kompot sjajan.

Kada se bere

Zova cvjeta od maja do jula. Lišće, kora i korijen sakupljaju se u proljeće, cvijet u junu, dok se još sasvim ne rascvjeta, a bobice se beru pred kraj ljeta kada potpuno sazru. Spoljašnji, sivi sloj biljke se baca, a koristi se samo unutrašnji, zeleni dio. Nakon branja cvjetovi se nižu na konopac ili stavljaju na papir i čuvaju na toplom mjestu da bi se što prije osušili i sačuvali žutobijelu boju. Ako cvijet promijeni boju, potamni i postane smeđ, treba ga baciti.

Šta sadrži

Cvjetovi zove bogati su eteričnim uljima u kojem ima flavonoida, glikozida, hlorogenske kisjeline, tanina i pektina, dok plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kisjeline i vitamin C. Svi djelovi biljke bogati su gvožđem, natrijumom i kalijumom. Čaj od zove sjajan je protiv groznice jer stimuliše rad znojnih žlijezda, naročito kada se kombinuje s lipom. Osim toga, čaj od zove podstiče lučenje mokraće, liječi neuralgiju i išijas, a ukoliko mu se dodaju kamilica, lipa i kora vrbe, ublažava simptome gripa, upale gornjih disajnih puteva i reume. Zova se koristi i u kulinarstvu. Od cvjetova se najčešće prave kolačići, a mogu da se prže u ulju ili na maslacu uvaljani u tijesto za palačinke.

Sok od zove

Sok od zove je i odlično osvježenje u vrelim ljetnim danima. Za pripremu soka od zove potrebno vam je 20 cvjetova zove, litar vode, sok od jednog limuna i 800 grama šećera.

U litar vode potopite 20 cvjetova svježe zove i ostavite da odstoji 24 sata na tamnom i hladnom mjestu. Nakon toga procijedite, dodajte 800 grama šećera i sok od jednog limuna i ostavite da odstoji još 24 sata povremeno miješajući kako bi se šećer rastopio. Nakon toga sok procijedite kroz duplu gazu i sipajte u boce. Ovaj sok se pije razrijeđen s vodom, a za pripremu možete koristiti i mineralnu vodu.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.