25.11.2021. 15:45
0
Umorni ste i dekoncentrisani: Možda ne jedete dovoljno hljeba?
Hljeb, žitarice i ugljikohidrati općenito imaju lošu reputaciju. Međutim, ugljikohidrati su najbolji izvor “goriva” za pokretanje tijela, a dobri su i za funkcionisanje mozga.

Može vam se činiti da je teško pronaći zdravu vrstu hljeba koja će koje će zadovoljiti vaše nepce. Međutim, ako počnete izbjegavati njegovo konzumiranje možete se početi osjećati izrazito umorno.

Naime, nećete dobiti odgovarajuću količinu rafiniranih žitarica, odnosno dovoljno hranjiivh tvari, prema istraživanju koje je objavio Frontiers in Nutrition. Određeni broj odraslih ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama doživjeli su pad energije za 10 posto zato što nisu konzumirali rafinirane žitarice pa tako u organizam nisu unijeli dovoljno dijetalnih vlakana, magnezija i gvožđa.

Hljeb, žitarice i ugljikohidrati općenito imaju lošu reputaciju. Međutim, ugljikohidrati su najbolji izvor “goriva” za pokretanje tijela, a dobri su i za funkcionisanje mozga. U zdravoj, uravnoteženoj prehrani od 40 do 60 posto kalorija treba potjecati od ugljikohidrata, a to uključuje hljeb i žitarice.

Smanjeni nivoi energije sudionika pokazuju da ako odlučite eliminisati čitavu grupu hrane, morate dobro razmisliti sa čime je planirate zamijeniti jer će u suprotnom doći do pojave umora. Najbolje bi bilo da jedete hljeb od proklijalih zrna pšenice, smeđu rižu, ječam i zob.

Uključivanje spomenutih namirnica pomoći će vam da dobijete dovoljno vlakana, željeza, folata i osjećate se zadovoljno. Ne postoji dobra i loša hrana već je bitno uspostaviti ravnotežu i jesti porcije koje su najbolje za vaše tijelo, piše Hayat.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.