17.7.2022. 9:35
0
Bijeli luk koristimo hiljadama godina za liječenje blesti, ali ima još primjena za koje niste znali
Jedan je od najpoznatijih sastojaka prirodnih lijekova na svijetu.
Bijeli luk se može koristiti za mnogo više od samog dodavanja nevjerovatnog okusa vašem kuhanju, piše Healtybuilderz. Jedan je od najpoznatijih sastojaka prirodnih lijekova na svijetu, a može se koristiti za razne stvari, od zdravstvenih problema kao što je liječenje prehlade do upotrebe bijelog luka kao ljepila.

Liječenje prehlade

Bijeli luk je popularan sastojak prirodne medicine. Koristio se hiljadama godina za liječenje prehlade i kašlja, a i danas se široko koristi iako nema dovoljno naučnih dokaza za tu tezu.

Atletsko stopalo

Nešto što možda niste znali o bijelom luku je da uklanja gljivice. Primjena bijelog luka na gljivice može pomoći da ih se trenutno riješite, a atletsko stopalo je uzrokovano gljivicama.

Možete koristiti ovaj lijek tako što ćete nekoliko zgnječenih režnjeva bijelog luka staviti u posudu s toplom vodom. Potopite stopala u mješavinu oko 30 minuta. Ponovite ovaj postupak svake sedmice ako se problemi ponovno pojave.

Sredstvo za odbijanje insekata
 
Kažu da bijeli luk tjera vampire, ali sigurno niste znali da može otjerati i insekte. Vjeruje se da komarci i drugi insekti mrze okus ili miris češnjaka i da bi ga se klonili. Možete trljati bijeli luk direktno na kožu ili imati nekoliko zgnječenih režnjeva oko sebe kako biste spriječili njihovo nakupljanje u dijelovima vašeg doma. Ovo također može biti odličan način da otjerate insekte od svojih biljaka.

Koristi se kao ljepilo

Ljepljivi sok bijelog luka kada se otvore je prirodno ljepilo koje može pomoći u lijepljenju ili drugim laganim materijalima. Još jedna velika upotreba bijelog luka je u popravcima razbijenog stakla. Nanesite svježe narezani bijeli luk na blago oštećeno staklo, a sok iz bijelog luka će pomoći da se staklo drži zajedno i spriječi oštećenje.

Smanjuje akne

Bijeli luk ima antibakterijska i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju pojave akni. Svježe narezani bijeli luk možete koristiti na koži ako su akne još uvijek blage, a ako su bolne, možete koristiti vatu da nanesete bijeli luk.

Uklanja teške metale iz tijela

Istraživanja su pokazala da bijeli luk može smanjiti nakupljanje teških metala poput olova i žive u bubrezima, mozgu i jetri. Koristio se u tradicionalnoj medicini za liječenje trovanja teškim metalima.


(Admir O.)
Bijeli luk
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.