26.8.2022. 0:06
0
Zašto rastu cijene piva?
Pivo je najpopularnije alkoholno pic´e na svijetu, velikim dijelom zahvaljujuc´i svojoj pristupačnosti u poređenju sa koktelima ili vinom u baru.

Ipak, svi, od multinacionalnih pivara do malih kompanija za proizvodnju piva, upozoravaju na predstojeće povećanje cijena.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, na primjer, istraživanje konsultantske firme CGA pokazalo je da je prosječna cijena piva porasla za 70 odsto od globalne finansijske krize.

Prosječna cijena za 568 mililitara piva je porasla sa 2,30 funti (4,05 dolara) u 2008. na 3,95 funti (5,10 dolara) u 2022. U Londonu je jedan pab u proseku naplaćivao neverovatnih 8,06 funti (10,24 dolara) po pinti (pinta je mjera za zapreminu piva, uglavnom se koristi u engleskim pabovima. Predstavlja univerzalnu pivsku čašu koja podržava sve uslove za pravilno konzumiranje piva).

Međutim, London je daleko od najskupljeg mjesta za kupovinu piva. To je sedmi najskuplji glavni grad, prema Svjetskom indeksu piva iz 2021, koji je analizirao cijenu piva iz lokalnih supermarketa i hotelskih lobija.

Tokio, Bern, Pariz, Peking, Aman i Doha su na vrhu liste najskupljih mjesta za kupovinu piva, a pinta košta skoro 20 dolara u glavnom gradu Katara, prenosi Telegraf.


(Admir O.)

CijenePivo
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.