19.2.2023. 22:23
0
Jednostavni trikovi uz pomoć kojih maslac neće potamniti dok ga topite
Ponekad neki recepti zahtijevaju da imate rastopljeni maslac koji će vašim jelima dati jedan poseban okus. Međutim, često se dogodi da prilikom ovog procesa maslac prebrzo potamni i zagori. Zbog toga vam donosimo savjete šta trebate učiniti kako biste imali savršeno rastopljeni maslac.

Koristite posudu od nehrđajućeg čelika

Korištenje posude od nehrđajućeg čelika omogućuje vam da vidite boju na dnu tave, dok neprijanjajuće dno ne dozvoljava da se maslac lijepi. Krajevi posude u kojoj topite maslac također omogućuju stvaranje mjehurića.

Kontrolirajte toplinu

Kontrola topline ključna je za uspješno prženje maslaca bez da izgori. Maslac topite na srednjoj temperaturi i pripazite da se komadići maslaca ravnomjerno tope u posudi.

Nemoj ostaviti da se maslac topi bez nadzora

Topljenje maslaca može biti brz i jednostavan proces, ali zahtijeva vašu punu pažnju. Zbog toga ovo nije vrijeme za odlazak i obavljanje drugih kulinarskih zadataka. Mjehurići će se početi stvarati kada voda u maslacu počne da isprava. Tada situacija postaje riskantna, jer voda štiti od toga da maslac izgori.

Pratite miris koji se stvara prilikom topljenja

Možete vjerovati vlastitim osjetilima da će vam pomoći dok kuhate. Kada je u pitanju prženje maslaca, miris će vam dati do znanja kada je gotov. Do tamnjenja dolazi kada krute bjelančevine počnu reagirati sa prisutnim šećerom i toplinom. Tada će početi mirisati na orahe. Čim osjetite ovu aromu, mjehurići će se vjerojatno ugasiti i vrijeme je da ga maknete s vatre.

Stavite maslac u posebnu posudu

Kada se vaš maslac uspješno zapeče, prebacite ga iz tave u jednu posudu. Ovaj je korak ključan, jer je tava vruća, a isto tako i masnoća maslaca u tavi. Dakle, nastavit će se topiti, što će rezultirati spaljenim maslacem. Ulijte maslac u plitku posudu poput zdjele za tjesteninu da se brzo ohladi.

(A. Balićevac)

Maslac
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.