23.3.2023. 12:43
0
Voće koje je nezaobilazno tokom ramazana, na trpezi je kako na sehurima, tako i na iftarima: Zašto su hurme tako važne?
U džamijama širom svijeta sinoć su muslimanski vjernici klanjali prvi teravih-namaz, večernju molitvu u svetom mjesecu ramazanu. Danas je prvi dan posta. U mjescu ramazanu vjernici se suzdržavaju od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa tokom dana. Kada sunce zađe i bude vrijeme za iftar, većina muslimana posegnut će za hurmom, slatkim smeđim voćem. U nastavku donosimo zbog čega su hurme tako važne.

Hurme, svježe ili osušene, sadrže važne vitamine, minerale i vlakna, a ujedno su i cijenjene kao antioksidans koji štiti tijelo od više bolesti.

Zbog visokog nivoa fruktoze, prirodnog šećera koji sadrže, hurme su obilan izvor energije, koja je potrebna nakon cjelodnevnog posta.

Hurme dolaze u različitim oblicima i veličinama.

Prema podacima Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija u svijetu se svake godine proizvede oko devet miliona tona hurmi.

Uspijevaju u zemljama sa dugim i vrućim ljetima, poput onih na Bliskom istoku i susjednim državama.

Najveći svjetski proizvođač hurmi je Egipat, sa 18 posto svjetskog udjela, a slijede Saudijska Arabija sa 17 i Iran sa 15 posto. Među 10 najvećih proizvođača su još Alžir, Irak, Pakistan, Sudan, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati i Tunis.

Hurme se uzgajaju hiljadama godina.

Palme hurme su ili muške ili ženske, a samo ženska biljka daje plod. Jedno starije drvo može dati oko 100 kilograma hurmi po sezoni berbe, odnosno oko 10.000 hurmi. 

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.