27.10.2015. 15:36
0
Nurkić i Teletović, vjerovatno, neće vidjeti "aprilsko" sunce Play Offa, oproštajni ples Kobeja Bryanta
Večeras zvanično počinje 70. po redu sezona u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, NBA ligi. Novu sezonu u NBA ligi će otvoriti Chicago Bullsi i Cleveland Cavsi u United Centru, a ljubitelji košarke širom svijeta i nisu mogli zamisliti bolji početak nove sezone od sudara starih rivala sa Istoka.

Prije samog početka novog izdanja NBA lige nekoliko poznatih imena u svijetu košarke je okačilo patike o klin. Naime, tokom ljeta su se penzionisali košarkaši kao što su Shawn Marion, Andrei Kirilenko, koji je odmah preuzeo funckiju prvog čovjeka Košarkaškog saveza Rusije, potom Kenyon Martin, Stephen Jackson, Elton Brand i Jason Richardson, čovjek koji nam je uz Vincea Cartera priredio najspektakularnija zakucavanja tokom proteklih 15-godina.

Kada su u pitanju izmjene na trenerskim pozicijama, ono što je svakako jedna od najvećih vijesti pred početak nove sezone u NBA ligi je to da će Steve Kerr, trener aktuelnih prvaka Golden State Warriorsa, odsustvovati neko vrijeme zbog rehabilitacije leđa sa kojima je imao problema i tokom NBA finala između Golden Statea i Clevelanda početkom ljeta ove godine. Njega će na trenerskoj poziciji nakratko mijenjati Luke Walton, ujedno njegov dosadašnji asistent. Fred Hoiberg će voditi Chicago Bullse umjesto Toma Thibodeaua, dok su nove trenere od ove sezone dobili Denver, New Orleans, Oklahoma City i Orlando. Poznato vam je da je prije dva dana preminuo Flip Saunders, legendarni NBA trener, koji je prije smrti vodio Minnesotu. Tako će Sam Mitchell će biti novi trener Timberwolvesa. Podsjećanja radi, Saunders je umro u 60. godini života nakon dugogodišnje borbe sa rakom.



Bosna i Hercegovina će ove godine u NBA ligi imati svoja dva predstavnika, baš kao i prošle godine. Jusuf Nurkić je i dalje član Denvera, dok je Mirza Teletović od ove sezone dres Brooklyna zamijenio dresom ekipe iz Arizone, dresom Phoenix Sunsa. 

Istočna konferencija

Kao što je bio slučaj i u nekoliko prethodnih sezona mnogo manje neizvjesnosti i nešto slabija košarka nas očekuje na Istoku. Na Istoku su iskristalisane ekipe od kojih se najviše očekuje, tako da se već tri ili četiri tima očekuju kao sigurni učesnici barem polufinala konferencije na proljeće. 

Cleveland Cavsi su svakako najveći favoriti za početku poziciji Istočne konferencije. Ekipa koja je prošle godine izgubila finale od Golden Statea, a koju sa klupe vodi David Blatt, će ove godine pokušati da popravi rezultat od prošle godine, a to bi značilo da James i društvo jurišaju na titulu prvaka u NBA ligi. Problem za Blatta predstavljaju povrede Kyrieja Irvinga i Imana Shumperta, a koliko su Cavsi drugi tim bez lucidnog Irvinga je pokazao i dio Play Offa u prošloj sezoni. Najveće uzdanice Cavsa su James, Irving i Love, fantastični trio koji je rijetko igrao u punom sastavu tokom prošle godine. Jefferson, Mozgov, Smith, Williams i Varejao su dokaz da Cavsi ove godine imaju sjajnu širinu u timu. 

Iako su prošle sezone zbog povreda ključnih igrača propustili Play Off, Miami Heat se ove sezone predstavlja kao jedan od najvećih kandidata za titulu na Istoku. Erik Spoelstra ponovo na okupu ima sjajan tim koji predvode Wade, Bosh, Deng, Stoudemire i Dragić. Miami Heat je jedan od najozbiljnijih kandidata za NBA prsten, naravno ukoliko tim sa Floride zaobiđu povrede od prošle godine. Anderson, Chalmers, Green i Haslem su dokaz da Miami ima odličnu klupu. 

Treći favorit Istoka su Chicago Bullsi, koji su također tokom prošle sezone kuburili sa povredama. Fred Hoiberg je novi trener na klupi Bikova, a i dalje će glavna uzdanice kluba iz United Centra biti Derrick Rose. Nevjerovatno je koliko samo problema sa povredama ima Derrick Rose, a Bullsi gotovo tradicionalno tokom sezone ne mogu da računaju na usluge ovog sjajnog košarkaša. Uzdanice Bullsa, osim Rosea, će biti Jimmy Butler, Pau Gasol iza kojeg je fantastičan Eurobasket, Taj Gibson, Kirk Hinrich, Joakim Noah i Nikola Mirotić.



Ostali najozbiljniji kandidati za plasman u Play Off na Istoku su Atlanta Hawksi, Toronto Raptorsi, Charlotte Hornetsi koji su doveli nekoliko respektabilnih pojačanja, pa možda i Philadelphia 76ers, koji će uz pomoć novih/sjajnih igrača sa posljednjeg NBA drafta pokušati da izbore Play Off nakon užasne sezone iz prošle godine. Washington Wizardsi su ekipa koja bi svakako trebala biti u Play Offu, dok su Milwaukee i Brooklyn ekipe koje bi se trebale boriti sa maločas spomenutim Hornetsima i 76ersima za posljednje pozicije koje vode u doigravanje. Nakon povratka Paula Georgea, Indiana je ponovo kandidat za dobar plasman na Istoku. New York, Orlando, Detroit i Boston će vjerovatno propustiti doigravanje, a posebno se to odnosi na New York Knickse. Carmelo Anthony jednostavno neće moći sam izgurati sezonu, kada pogledamo kakav skroman roster ima ekipa iz najpoznatije dvorane na Planeti.

Zapadna konferencija

Na Zapadu, kao i uvijek, će biti mnogo zanimljivije, jer mnogo više ekipa, nego što je to slučaj na Istoku, konkuriše za doigravanje. Ipak, Golden State, Houston, LA Clippersi, Memphis, San Antonio, Dallas, Oklahoma City i LA Lakersi su glavni konkurenti za prvih osam pozicija na Zapadu. 

San Antonio Spursi i aktuelni prvaci Golden State Warriorsi su svakako glavni kandidati za prve dvije pozicije na Zapadu, a osim toga to su ekipe koje itekako konkurišu za NBA prsten. Golden State Warriorsi nisu mnogo mijenjali od prošle sezone, tako da će isti tim pokušati da odbrani NBA naslov, što će ove godine biti mnogo teže učiniti. Curry, Iguodala i Thompson su ponovo udarne igle Warriorsa, a većina košarkaša koja su tu bili prošle godine su i sada u Oracle Areni. Ako budu igrali košarku iz prošle godine, sa mnogo tranzicije, uz dobar šut iz igre, sjajne individualne role i mnogo konkretnih rotacija u ekipi teško da će se iko moći nositi sa Warriorsima i ove godine.



San Antonio, grupa starih lisaca i košarkaških majstora koji igraju taktičku košarku, je ponovo među najvećim favoritima. Osim što su u timu ponovo Ginobili, Parker i Duncan, Popovich je ekipu pojačao sa Bobanom Marjanovićem, koji je bio jedan od najboljih igrača u Euroligi prošle sezone, te sjajnim krilnim centrom LaMarcusom Aldridgeom, koji je u Spurse stigao iz Portlanda. Uz svo veliko iskustvo koje imaju Spursi, s razlogom su ponovo među najvećim favoritima.

Houston Rocketsi i LA Clippersi će se vjerovatno boriti za treću ili četvrtu poziciju na Zapadu. To su ekipe sa snažnim i impresivnim rosterima, ali također i ekipe koje do sada jednostavno nisu pronašle rješenje kako da se domognu samog kraja. Kevin McHale pravi odličan posao u Rocketsima, a možda je upravo ovo sezona u kojoj mogu očekivati još veći napredak. Harden i Howard su ponovo ključne poluge kojima će pomagati Ariza, Brewer, Lawson i veteran Terry. Sa druge strane, još impresivnije djeluju LA Clippersi predvođeni Docom Riversom. Kada pogledate sva ta imena poput Crawforda, Paula, Griffina, Jordana, Piercea ili Redicka nije teško shvatiti da je to ekipa za velike domete. Međutim, ono što je problem kod Clippersa je sami završetak Play Offa, u kojem baš i nisu bili uspješni tokom proteklih nekoliko sezona. Od Clippersa uvijek po tradiciji očekujete da kada trebaju da zapnu (na kraju), oni zakažu.

Od ekipa koje će igrati važnu ulogu na Zapadu se izdvajaju: Memphis, od kojeg se očekuje dobra sezona kao i uvijek, što isto važi i za Dallas Mavse. Vidjet ćemo šta će ove godine napraviti Oklahoma City. Durant se vratio u tim, a na klupi je novi trener, Billy Donovan. Ukoliko Westbrook bude igrao kao što je igrao nakon All Stara prošle sezone, nema tima kojeg Oklahoma City Thunder ne može s lakoćom da dobije, posebno kada u timu povratnik Durantula.



LA Lakersi teško da mogu ponoviti katastrofalno lošu sezonu koju su imali prošle godine. U tim se vratio legendarni Kobe Bryant, a ekipa se pojačala sa nekoliko igrača, a kao glavno pojačanje se ističe Roy Hibbert. Znao je Bryant sa sličnim timom lako osvajati NBA prsten, iako je upitno koliko će sada Black Mamba to moći da ponovi. Veteran je tek oporavljen od teške povrede, a i godine mu ne idu baš u prilog, iako je svima jasno da se radi o jednom od najboljih košarkaša svih vremena. Svakako su Lakersi kandidati za plasman u Play Off. Kobeju će ovo, vjerovatno, biti oproštajna sezona u NBA ligi.

Portland i New Orleans su prošle godine igrali Play Off, ali teško da će to ponoviti i ove godine, iako Pelicansi imaju solidnu ekipu. Slično važi i za Sacremento, Utah i Minnesotu. Mirza Teletović u Sunsima i Jusuf Nurkić u Nuggetsima teško da će doći do Play Offa, iako Phoenix Sunsi imaju respektabilan tim kojeg sa klupe vodi NBA legenda, Jeff Hornacek. Pored Teletovića, igrači vrijedni pomena u rosteru Sunsa su Eric Bledsoe, Tyson Chandler, Brandon Knight, Ronnie Price i P.J. Tucker.

Regularni dio sezone počinje večeras utakmicom između Bullsa i Cavsa. Nakon što svaki tim bude odigrao po 82 utakmica, kraj regularnog dijela sezone je zakazan za 13. april 2016. godine. Play Off počinje tri dana kasnije.

Pripremio: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.