21.12.2015. 17:07
0
Detalji nesreće u Mostaru: Domagoj već izgubio oca u saobraćajnoj nesreći, a njegova majka je sada izgubila obojicu
U Mostaru je danas organizovan poslednji ispraćaj za četvoro mladih studenata iz Hrvatske, koji su studirali na mostarskom Sveučilištu, a koji su stradali prije dva dana u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u naselju Bijela, na putu između Mostara i Jablanice.

Na ispraćaju, koji su organizovali grad Mostar, HNK, Sveučilište u Mostaru i Generalni konzulat Hrvatske u Mostaru, bile su porodice stradalih, prijatelji stradalih mladića i djevojaka, veliki broj studenata i građana Mostara. Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, Nevenko Herceg, poručio je da je ovo četvoro mladih bilo i bit će najlepši most koji povezuje ravnu Slavoniju i krševitu Hercegovinu.

"U Hercegovini će živjeti uspomena na vas koji ste otišli na neko bolje i ljepše mjesto na kojem ćemo se svi ponovo sastati", rekao je Herceg.

Podsjećanja radi, ova tragedija se dogodila u subotu, a u njoj su ugašena četiri mlada života. U nesreći koja se desila u mjestu Bijela, na putu između Jablanice i Mostara, poginuli su Antonija Šarić (22), Domagoj Roso (20), Tena Vračević (19) i Vjekoslav Božanović (24). Svi su bili studenti Sveučilišta u Mostaru. Jedini koji je preživio nesreću bio je 21-godišnji Stjepan Bošković.

Do nesreće je došlo kada je Vjekoslav, koji je inače upravljao automobilom Škoda Fabia, izgubio kontrolu nad automobilom koji je udario u brdo, odbio se i sletio u Neretvu, na mjestu gdje nije bilo branika.  Stjepan je pokušao izaći kroz gepek, ali nije uspio. No, uspio je probiti slomljeno staklo, izvući se iz automobila i doplivati do obale. Potreseni mladić još uvijek je u šoku i ne može vjerovati da su njegovi prijatelji mrtvi.

Zbog tragične pogibije mladih studenata Antonije Šarić iz Komletinaca i Vjekoslava Božanovića iz Donjega Novog Sela, vukovarsko-srijemski župan, Božo Galić, proglasio je utorak Danom žalosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Zastave Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije bit će u utorak istaknute na pola koplja, a na svim zgradama u kojima su tijela državne vlasti i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave bit će izvješene i crne zastave. Ujedno je preporučeno da se odgode kulturne, zabavne i sportske priredbe.

Prema pisanju Dnevnog lista, iz hladne Neretve tijelo Vjekoslava je posljednje izvučeno, a izvlačenju je prisustvovao i njegov otac. Tek što je došao na mjesto nesreće, neko iz spasilačkog tima je uzviknuo: "Našli su ga". Nesretni otac je s obale posmatrao kako tijelo njegovog sina izvlače iz vode, a kad su ga izvukli u potpunosti se slomio i zaplakao. Antonija i Vjekoslav su bili u vezi u posljednjih pet godina. Zajedno su pohađali srednju školu, a onda zajedno upisali i fakultet u Mostaru. 

Domagoj Roso majci i očuhu je u petak navečer javio da iz Mostara kreće u subotu ujutro, te da dolazi automobilom s prijateljima. Ovo je druga trgedija u porodici Roso. Naime, prije nekoliko godina u blizini Đakova je poginuo Domagojev otac, kada ga je usmrtio automobil dok je vršio uviđaj kao policajac na mjestu druge saobraćajne nesreće.

Mlada Tena Vračević je živjela u mjestu Trnava, nedaleko od Đakova. Pozvali smo nekoliko brojeva kako bismo razgovarali sa osobama koje poznaju stradalu Tenu.

"Poznavao sam stradalu Tenu, njeni roditelji su mi neki dalji rod. Ne bih vam mogao reći više od toga", kratko je za Source.ba portal rekao Franjo Vračević iz Trnave.

Ipak, uspjeli smo dobiti i Teninog strica, koji je bio vidno shrvan zbog pogibije ove mlade djevojke.

"Teško da vam mogu bilo šta reći, svi su u šoku. Teško da vam bilo šta može reći i mladić koji je preživio ovu nesreću, jer nije u stanju da bilo šta kaže. To je sve što mogu da kažem", kratko je poručio Ivo Vračević, Teninin stric, za Source.ba portal.

Nakon posljednjeg ispraćaja u Mostaru, tijela stradalih mladića i djevojaka su prebačena u Republiku Hrvatsku.

Stradali Domagoj Roso iz Đakova nedavno je na svom Facebook profilu objavio emotivnu poruku koja stoji u opisu fotografije na kojoj pozira sa svojom majkom.

"Majka je besmrtna ljubav, ljubav koja nema usporedbe, ona kojoj donosiš svoje nevolje i kojoj je uvijek stalo. Majke su sve to i još mnogo toga", napisao je stradali Domagoj svega nekoliko dana prije ove stravične nesreće.

Antonija, Vjekoslav, Tena i Domagoj će biti sahranjeni sutra. Kao što smo već istakli, njihova tijela su prebačena u Hrvatsku.

Novinar: Haris Ahbabović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.