12.1.2016. 15:24
0
Rijaset IZBiH postavio ultimatum "paradžematima" do kraja februara, ali šta nakon toga?!
Islamska zajednica u BiH naredila je glavnim imamima na područjima svih muftijstava u našoj zemlji da razgovaraju sa organizatorima tzv. "paradžemata", te da ih posavjetuju da je njihovo djelovanje štetno za islam i muslimane u BiH.

Uputstvo svim imamima u našoj zemlji dostavljeno je na osnovu dopisa reisu-l-uleme IZBiH, Huseina ef. Kavazovića. 

"Obavezuju se glavni imami da do kraja januara 2016. godine obave razgovore sa organizatorima i predvodnicima paradžemata na području medžlisa. Istima je nužno ukazati na štetnost njihovog djelovanja, te zatražiti od njih da odmah, a najkasnije do kraja februara 2016. godine, prestanu sa održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad od nadležnog tijela Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te ih pozvati da se uključe u rad i aktivnosti džemata", navodi se u uputstvu koje je Tuzlansko muftijstvo poslalo glavnim imamima. 

Zamjenik reisu-l-uleme, Husein ef. Smajić, izjavio je u intervjuu za "Oslobođenje" da prema informacijama Islamske zajednice u BiH na području koje ona pokriva postoje 64 nelegalna džemata, to jeste "paradžemata".

"To pitanje se vuče već duže vremena, od završetka agresije na BiH, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, jer neki ljudi smatraju da IZBiH ne radi dovoljno na čuvanju i širenju islama i oni su našli za shodno da formiraju džemate i da ih predvode, da predvode džume, da uče djecu, da okupljaju džemate na dnevnim namazima, da klanjaju teravih-namaz, da održavaju predavanja", rekao je za "Oslobođenje" zamjenik reisu-l-uleme, Husein ef. Smajić.

Iz Rijaseta IZBiH poručuju da po Ustavu IZ-a može biti oformljen džemat i u njemu može biti imam, hatib i muallim samo neko ko je na to mjesto postavljen po dekretu reisu-l-uleme. To je regulisano i zakonom koji su potpisali IZBiH i druge vjerske zajednice, Zakonom o slobodi vjera i vjerskih zajednica u BiH, gdje se kaže da niko ne može predvoditi džemat, a da nema odobrenje za formiranje tog džemata i da nema dozvolu za to.

"Mi njih pozivamo da uđu u IZBiH, da u BiH nema slučajeva kao po Afganistanu i drugim mjestima po svijetu, gdje se formiraju samostalni džemati, gdje se ne radi po Ustavu IZ-a, a govori u ime islama i IZ-a, gdje se tumači islam na svoj način. Mi te stvari moramo ispraviti, dovesti u red, inače, skrećemo pažnju nepotrebno na Bošnjake, na nered među Bošnjacima, na neorganizovanost Islamske zajednice", poručio je u razgovoru za "Oslobođenje", Husein ef. Smajić.

Danas smo pokušali dobiti komentar iz Ureda sarajevskog muftije, Enesa ef. Ljevakovića. Tamo nam je rečeno da je Rijaset IZBiH donio odluku da je jedina osoba koja može s nama razgovarati na tu temu Ismet Veladžić, iz kabineta reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića. Pozvali smo spomenuti kabinet, gdje smo dobili sljedeći odgovor:

"Zbog velikog interesa javnosti za pomenutu tematiku, Rijaset će se oglasiti službenim saopćenjem ili press konferencijom o kojima će javnost biti pravovremeno upoznata", rekao je za Source.ba portal Ismet Veladžić iz kabineta reisul-uleme.

Pokušali smo dobiti komentar i od nekadašnjeg reisul-uleme, Mustafe ef. Cerića, ali je on kratko za Source.ba portal poručio:

"Nisam dovoljno upoznat s tim, najbolje bi bilo da se obratite ljudima iz Rijaseta. Ja sam se sada malo udaljio od svega toga, a cijelo to pitanje je veoma složeno. I ja vidim samo ono što je objavljeno u medijima, iako nisam ni sve to pregledao. Žao mi je što ne mogu to da komentariše, hvala vam na pozivu", rekao je kratko Mustafa ef. Cerić za Source.ba portal.

Komentar smo pokušali dobiti i od hafiza Adnana Mrkonjića, koji nam je poručio da još uvijek nema dovoljno informacija i da nije toliko upućen kako bi nam dao komentar na ovu temu, ali je istakao da će nam isti dati kada bude objavljeno više informacija. Poslali smo pitanja i dr. Zijadu Ljakiću, a ukoliko ih dobijemo, iste ćemo objaviti naknadno na našem portalu.

Ono što je posebno zanimljivo je to šta će IZBiH učiniti ukoliko se do kraja februara ne zatvore spomenuti paradžemati. Za osnivanje bilo koje organizacije, uključujući udruženje građana ili nevladine organizacije, koje u svom nazivu i djelovanju imaju odrednicu povezanu sa islamom, neophodno je odobrenje Islamske zajednice u BiH.

Ipak ono što bi mogao biti problem za IZBiH, "paradžemati" u većini slučajeva nigdje nisu registrirani, tako da će ih biti vrlo teško zabraniti jednim dekretom. 

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.