3.2.2016. 17:10
5
Željo najviše "hajrovao" kod Turaka, Sarajevo kod Grka, Gojko Cimirot još uvijek "najskuplji"
Iako su najveći transferi ovog zimskog prelaznog roka vezani za kinesku Super ligu, a najviše se po običaju trošilo na Otoku (engleski Premiership), bilo je nekoliko respektabilnih transfera koji se svakako vežu i za domaću BHT Premijer ligu.

FK Željezničar je najviše trgovao tokom zimskog prelaznog roka, a na Grbavicu je stiglo zaista nekoliko sjajnih pojačanja. Ipak, veliki broj fudbalera je napustio Željezničar, a posljednjih dana zimskog prelaznog roka mladi Amir Hadžiahmetović je potpisao ugovor sa Konyasporom u transferu vrijednom 500 hiljada eura.

Kada su u pitanju ostali transferi, uglavnom se radi o sporazumnim raskidima ugovora, te fudbalerima koji su kao slobodni igrači promijenili sredinu. To važi za Milana Stepanova koji je kao slobodan igrač nakon raskida ugovora sa Sarajevom potpisao za Vojvodinu. Slično je napravio i nekadašnji kapiten Sarajeva, Ivan Tatomirović, koji će karijeru nastaviti u HJK Helsinkiju. Marijan Antolović karijeru nastavlja u Hapoelu iz Haife, dok je dojučerašnji napadač Olimpica, Dalibor Pandža, potpisao ugovor sa marokanskim MAS Fesom. 

Nekadašnji reprezentativac BiH, Miroslav Stevanović, je nakon kratke epizode u Ergotelisu potpisao za Željezničar, a isto vrijedi i za povratnika u plavi dres, Samira Bekrića, kojem je posljednja destinacija prije povratka na Grbavicu bio Bunyodkor. Bojan Puzigaća je nakon raskida ugovora sa Sarajevom potpisao za Voždovac, dok je Nermin Zolotić stigao na posudbu u Željezničar kao fudbaler Genta. Nakon kratke karijere u grčkoj Skodi, Tomislav Tomić će istu nastaviti u Zrinjskom. 

Aldin Džidić karijeru nastavlja u zeničkom Čeliku nakon što je bio fudbaler Shakhtar Karagandyja. Miroljub Kostić je raskinuo ugovor sa Sarajevom, a karijeru nastavlja u Borcu iz Čačka, dok je Mirko Karamarić nakon karijere u Haugesundu stigao na Grbavicu. Boris Raspudić se vratio iz dalekih Bruneja, pa će ponovo igrati za banjalučki Borac. To su neki od najupečatljivijih transfera zimskog prelaznog roka u BHT Premijer ligi, a koji se tiču odlazaka ili povrataka fudbalera iz/u Premijer ligu BiH. 

Cimirot, Husejinović i Hrgović rekorderi

Kada su u pitanju rekordni transferi iz Premijer lige BiH u neki od evropskih/svjetskih klubova, rezultati su prema Transfermarketu sljedeći:

Najveći transfer u historiji Premijer lige BiH napravilo je Sarajevo koje je Gojka Cimirota prodalo grčkom PAOK-u za 1,3 miliona eura. Drugi transfer na toj ljestvici je transfer Saida Husejinovića iz tuzlanske Slobode u Werder Bremen za 900.000 eura, dok je na trećem mjestu transfer Mirka Hrgovića iz Širokog Brijega u Wolfsburg za 800.000 eura.

Najskuplje prodaje igrača iz Premijer lige BiH u inozemne klubove:

1. Gojko Cimirot, iz Sarajeva u PAOK za 1,3 miliona eura
2. Said Husejinović, iz Slobode u Werder Bremen za 900 hiljada eura
3. Mirko Hrgović, iz Širokog Brijega u Wolfsburg za 800 hiljada eura
4. Semir Štilić, iz Željezničara u Poznan Lech za 600 hiljada eura
5. Rijad Bajić, iz Željezničara u Konyaspor za 500 hiljada eura
6. Amir Hadžiahmetović, iz Željezničara u Konyaspor za 500 hiljada eura
7. Ibrahim Šehić, iz Željezničara u Mersin za 425 hiljada eura
8. Edin Višća, iz Željezničara u Basaksehir za 400 hiljada eura
9. Nermin Zolotić, iz Željezničara u Gent za 300 hiljada eura
10. Goran Zakarić, iz Širokog Brijega u Dinamo Zagreb za 300 hiljada eura
11. Darko Maletić, iz Borca u Aktobe za 300 hiljada eura
12. Dalibor Pandža, iz Sarajeva u Lokomotivu Zagreb za 300 hiljada eura
13. Boubacar Dialiba, iz Željezničara u Murciju za 300 hiljada eura
14. Semjon Milošević, iz Leotara u Cracoviju za 300 hiljada eura
15. Haris Harba, iz Olimpica u Hradec Kralove za 250 hiljada eura
16. Samir Bekrić, iz Željezničara u Incheon United za 250 hiljada eura
17. Miloš Stojčev, iz Sarajeva u Atromitos za 200 hiljada eura
18. Amer Dupovac, iz Sarajeva u Sheriff Tiraspol za 200 hiljada eura
19. Matija Katanec, iz Zrinjskog u Speziju za 200 hiljada eura
20. Vule Trivunović, iz Borca u Cracoviju za 200 hiljada eura

U najvećih 20 transfera BHT Premijer lige naši klubovi su najviše trgovali sa klubovima iz Turske, Poljske, Grčke, Njemačke i Hrvatske. Ipak, bilo je transfera koji se nisu mogli pronaći na listi najskupljih svih vremena u Premijer ligi, barem kada su u pitanju brojke, a koji su svakako vrijedni pažnje.

Asmir Suljić je, primjera radi, prodat Ujpestu za 120 hiljada eura. Nekadašnji fudbaler Sarajeva i u Mađarskoj igra sjajno, a uskoro bi mogao zaigrati i za reprezentaciju Mađarske, koja se, kao što već znate, plasirala na EP u Francuskoj. Josip Kvesić je za 115 hiljada eura prodat u Antalyaspor, dok je reprezentativac BiH, Srđan Grahovac, iz banjalučkog Borca u Rapid Beč prodat za 100 hiljada eura. Još jedan reprezentativac BiH, Ognjen Vranješ, je svojevremeno iz Borca prodat u Crvenu zvezdu za 100 hiljada eura. Toni Šunjić je za 90 hiljada eura (kao dio posudbe) poslan u belgijski Kortrijk, dok je Edin Cocalić iz Željezničara prešao u Panionios za 75 hiljada eura. Treći golman selekcije BiH, Jasmin Burić, je prodat u Poznan Lech za 70 hiljada eura. Ovu listu ćemo završiti sa najboljim golgeterom u historiji bh. reprezentacije i kapitenom našeg nacionalnog tima, Edinom Džekom. Naime, Džeko je još kao 18-godišnjak napustio Željezničar i potpisao za Teplice u transferu vrijednom 50 hiljada eura, iako prema službenim podacima koje je ponudio Transfermarket taj transfer je bio nešto veći (80 hiljada eura).

Međutim, ono što je također specifično za domaću Premijer ligu je to da se veliki broj fudbalera nakon kratkih epizoda u inostranstvu vratio u domaće takmičenje. Veliki je broj fudbalera koji su to učini, a koje smo spomenuli maločas. Među njima su Said Husejinović, Mirko Hrgović, Nermin Zolotić, Goran Zakarić, Darko Maletić, Dalibor Pandža, Semjon Milošević, Samir Bekrić, Vule Trivunović i brojni drugi fudbaleri. Kada smo kod povrataka fudbalera u BHT Premijer ligu, od sezone 2009/10. u domaći šampionat se iz inozemnih klubova vratilo preko 100 fudbalera.

Željezničar i Sarajevo najviše zaradili

Što se tiče nedavno okončanog prelaznog roka, Premijer liga BiH nalazi na 69. poziciji svih svjetskih fudbalskih takmičenja/liga po zaradi od transfera tokom ovog zimskog prelaznog roka. Klubovi u BiH su tokom zime od transfera zaradili 500.000 eura, što je u biti samo novac kojeg je Željezničar zaradio prodajom Amira Hadžiahmetovića u Konyaspor. Primjera radi, klubovi iz Serije A su najviše zaradili tokom ovog prelaznog roka (106,4 miliona eura), dok su klubovi iz Engleske očekivano najviše potrošili novca (255 miliona eura).

Sarajevo je u proteklih pet sezona najviše fudbalera prodalo/pustilo u Srbiju (12), dok je uprava Sarajeva u posljednjih pet godina najviše zaradila prodavajući fudbalere u grčku Superligu (1,5 miliona eura).

Željezničar je u proteklih pet sezona najviše fudbalera prodao/pustio u Hrvatsku, iako je iza Hrvatske odmah Turska, koja podrazumijeva realnu prodaju fudbalera, pod ugovorom. Prodajom igrača u Tursku, Željo je u posljednjih pet godina zaradio gotovo dva miliona eura (1,94 miliona). 

Široki Brijeg je u proteklih pet sezona izgleda samo poslovao sa klubovima iz Hrvatske. U prethodnih pet godina čak 16 igrača je iz Širokog karijeru nastavilo u Hrvatskoj, dok je Široki Brijeg zaradio oko pola miliona eura (470.000 eura). Zrinjski je također najviše igrača pustio/prodao u Hrvatsku (13), dok je u posljednih pet sezona najviše novca zarađeno od transfera igrača Zrinjskog u klubove iz Italije (200.000 eura). Banjalučki Borac je najviše fudbalera u prethodnih pet godina pustio/prodao u Srbiju (14), dok je najviše zaradio prodavajući svoje fudbalere u Kazahstan (300.000 eura).

Pripremio: Haris Ahbabović

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.