8.4.2016. 13:21
2
Ako je suditi po ovome, onda se naši predstavnici na Eurosongu neće dobro provesti
Novo 61. po redu izdanje Takmičenja za pjesmu Eurovizije ove godine će biti održano u švedskom Stockholmu, a domaćinstvo ovogodišnjeg Eurosonga je Šveđanima osigurao Mans Zelmerlöw sa pjesmom "Heroes".

Na veliku scenu Eurosonga se, nakon nekoliko godina pauze, vraća i naša zemlja, Bosna i Hercegovina, a u Stockholmu će nas predstavljati Deen, Dalal, Jala i Ana Rucner sa pjesmom "Ljubav je", čiji je autor Almir Ajanović. Prije nekoliko dana je snimljen i spot za spomenutu pjesmu, a pjesma je također snimljena i na engleskom jeziku.

Ovogodišnji Eurosong se održava od 10. do 14. maja u Ericsson Globe Areni u spomenutom Stockholmu. U dva polufinala i finalu će se ukupno boriti 43 zemlje, a ove godine nemamo debitanata na Eurosongu. Nekoliko zemalja se nakon pauze ponovo vraća na takmičenje, a među njima su, osim naše zemlje, susjedi Hrvati, te Bugarska i Ukrajina.

Gledajući na kladionice, koje u 90 posto slučajeva svojim kvotama predvide pobjednike i najbolje plasirane takmičare na Eurosongu, onda se naša zemlja tokom ovogodišnjeg takmičenja nema čemu nadati. 

Naime, gotovo prema svim svjetskim kladionicama, Rusija i Švedska su najveći favoriti za pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu. Ruse će predstavljati Sergey Lazarev sa pjesmom "You Are The Only One". Upravo će se Sergey naći u istom polufinalu u kojem će se pronaći i naši predstavnici. Sa druge strane, domaćine koji su prošle godine pomeli konkurenciju će predstavljati mladi pjevač Frans sa pjesmom "If I Were Sorry".



Osim Rusije i Švedske, na kladionicama veoma visoko kotiraju Francuska, Australija, Ukrajina i Malta. Naši istočni i zapadni susjedi, Srbi i Hrvati, će prema kladionicama završiti u top 15. Međutim, naši predstavnici na svim svjetskim kladionicama kotiraju veoma loše. Samo je pet zemalja koje u ovom trenutku kotiraju lošije od nas (Gruzija, Moldavija, Crna Gora, San Marino i Slovenija) od mogućih 43 predstavnika na Eurosongu. I bez obzira što su pojedini mediji u našoj zemlji požurili sa "ekskluzivom" da smo među favoritima na Eurosongu, realnost je, zaista, mnogo surovija. Tako da uopće nismo ni među kandidatima za top 20, te se prema brojkama nalazimo u grupi takmičara koji su zakovani na dnu, kada su u pitanju prognoze.



Primjera radi, u kladionici "Williamhill" na jednu uloženu funtu na pobjedu Bosne i Hercegovine na Eurosongu dobijate 101 funtu. Ukoliko uložite jednu funtu na pobjedu maločas spomenute Rusije, dobit ćete 2,37 funti. Gotovo slično kotiramo na svim svjetskim kladionicama. Pojedine kladionice su i podigle kvote kada je u pitanju naša zemlja, pa tako u kladionici "Coral" na jednu uloženu funtu na pobjedu BiH dobijate čak 351 funtu, dok ukoliko uložite jednu funtu na pobjedu Rusije, prvog favorita Eurosonga, dobijate samo 2,63 funti.

I bez obzira što su organizatori Eurosonga godinama pokušavali da mijenjaju sistem takmičenja i glasanja, radi čestih pobjeda zemalja iz tzv. Istočnog bloka, to u konačnici nije donijelo rezultata. I dalje se teško šta može promijeniti kada je u pitanju "komšijsko glasanje" (po sistemu "ti meni - ja tebi"), pa se nekako i dalje sve svodi na Istočni i Skandinavski blok. Tako smo u poljednjih 16 godina, kada su u pitanju pobjednici iz Istočnog bloka, imali Estoniju, Latviju, Ukrajinu, Rusiju i Azerbejdžan, a kada je u pitanju Skandinavski blok za pobjednike smo imali Dansku (u dva navrata), Finsku, Norvešku i Švedsku (također u dva navrata). Među pobjednicima su bili i predstavnici tzv. Balkansko-anadolskog bloka, Grčka, Srbija i Turska. Njemačka i Austrija su očito uljezi u cijeloj ovoj priči. I bez obzira na konstantne promjene u sistemu glasanja i takmičenja, ponovo su dvije zemlje najtrofejnija dva bloka na čelu favorita i za ovogodišnji Eurosong (Rusija i Švedska). 

Iako je Eurosong takmičenje koje se tiče najbolje pjesme u Evropi, gotovo redovno ne pobjeđuje najbolja pjesma na takmičenju, nego se radi o onoj koja je najviše komercijalizovana, sa najboljom koreografijom i slično. Tako su prošle godine spomenuti Mans Zelmerlöw (Švedska) i Polina Gagarina (Rusija) završili ispred Italije (Il Volo) koja je imala daleko najbolju pjesmu. Ono što je problem za Talijane, nisu imali glasače, odnosno vlastiti blok koji bi sve najveće poene dodijelio upravo Italiji. Upravo se nešto slično dogodilo našem predstavniku na Eurosongu 2006. godine kada nas je u Atini predstavljao Hari Varešanović sa pjesmom "Lejla", koja je bila ubjedljivo najljepša pjesma na Eurosongu. Na kraju smo završili iza grupe Lordi i pjesme "Hard Rock Hallelujah" i ruskog predstavnika Bilana Dime sa pjesmom "Never Let You Go". Slično se dogodilo i Srbiji (koja je tada nastupala pod imenom SCG) kada ih je na Eurosongu u Istanbulu predstavljao Željko Joksimović sa pjesmom "Lane moje". Presudio je upravo taj jaki Istočni blok koji je sve svoje maksimalne poene dodijelio Ruslani.



Pošto se u posljednje 22 godine nije desilo da pobjedu odnese domaćin takmičenja, iako su među favoritima za pobjedu, teško je zaista vjerovati da Šveđani ponovo mogu trijumfovati. Prema svim najavama kladionica, pobjedu na 61. izdanju Takmičenja za pjesmu Eurovizije će najvjerovatnije odnijeti Rusija. Sistem glasanja je ove godine je nešto drugačiji u odnosu na prethodne godine i bit će sličan onom sa poznatog "Melodifestivalena" iz Švedske.

S obzirom na najave kladionica, teško da ćemo se uopće plasirati i u finalnu večer. Naša zemlja će nastupiti kao pretposljednja u prvom polufinalu koje će se održati 10. maja 2016. godine. 

Podsjećanja radi, Bosnu i Hercegovinu će na ovogodišnjem Eurosongu predstavljati Deen, koji već ima iskustvo nastupa na Eurosongu, te Dalal, Ana Rucner i reper Jala. Autor pjesme "Ljubav je" je Almir Ajanović.

Naši do sada najbolji nastup na jednom Eurosongu ostvario je Hari Varešanović sa pjesmom "Lejla" prije deset godina na Eurosongu u Atini. Pjesma "Lejla", koju su napisali Željko Joksimović i Fahrudin Pecikoza, je tada završila na trećem mjestu. Osim toga, među top 10 su još završavali Dino Merlin & Beatrice 1999. godine sa pjesmom "Putnici" (sedmo mjesto), Deen sa pjesmom "In The Disco" 2004. godine (deveto mjesto), grupa Regina sa pjesmom "Bistra voda" (deveto mjesto) i Dino Merlin sa pjesmom "Love in Rewind" 2011. godine (šesto mjesto).

Ovo će nam biti 19. nastup na Euroviziji. Prvi smo upisali još ratne 1993. godine kada nas je na Takmičenju za pjesmu Eurovizije u Irskoj predstavljao Fazla sa pjesmom "Sva bol svijeta".

Pripremio: Haris Ahbabović

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.