3.5.2016. 12:36
0
Papa Franjo će zaigrati za Glasgow Rangers, Hugh Hefner će priznati da je djevac, a Claudio Ranieri je ispisao lisičiju bajku
Dame i gospodo, Elvis Presley je živ! Kladionice u Velikoj Britaniji su toliko davale šanse Leicester Cityju da će biti prvak Engleske da je manja kvota bila na konstataciji da je Elvis Presley živ, iako je umro prije gotovo 40 godina. Veće je šanse od Lisica imao i Justin Bieber da bude izabran za novog predsjednika SAD-a.

Ipak, kladionice nisu bile upravu, pa će tako širom Otoka biti "osakaćene" za 12 miliona funti. Podsjećanja radi, koeficijent na Leicester City da će biti novi prvak Engleske je bio 5.000. Primjera radi, u mjesecu aprilu kvota na Leicester City je bila 1,20, a već su određene kvote i za Ligu prvaka. Engleske kladionice su sada bile mnogo opreznije, pa je kvota na Leicester da će osvojiti to takmičenje samo 150.

Ako je istina ono što je rekao pred kamerama, onda je Tom Hanks, poznati holivudski glumac, od sinoć teži za pola miliona funti, pošto je navodno prije početka sezone uplatio 100 funti da će Leicester biti novi prvak Engleske.

Koliko je iznenađenje to što je Leicester šampion Engleske i koliko su kladionice nipodaštavale Lisice na početku sezone dovoljno govore sljedeće kvote koje su postavili, a koje su manje nego ona koja se ticala Leicesterovog naslova na Otoku.

- Koeficijent 4.000: Papa Franjo će zaigrati za Glasgow Rangers,
- Koeficijent 2.500: Arsene Wenger će dobiti otkaz na klupi Arsenala, a Piers Morgan postat će novi trener Topnika,
- Koeficijent 2.500: Premijer Velike Britanije, David Cameron, zamijenit će Tima Sherwooda na klupi Aston Ville,
- Koeficijent 2.000: Elvis Presley je još uvijek živ,
- Koeficijent 1.000: Vlasnik časopisa Playboyja, Hugh Hefner, priznaje da je djevac,
- Koeficijent 500: Andy Murray će sinu dati ime Novak,
- Koeficijent 100: Do kraja sljedeće godine dokazat će se postojanje vanezmaljaca.


Fudbal je priredio mnogo čuda otkad se igra. Čudo iz Berna, po kojem je nekoliko decenija kasnije snimljen i film, kada je Zapadna Njemačka pobijedila laku mađarsku konjicu je te 1954. godine bila prvorazredna senzacija. Senzacija je bila i Rehagelova Grčka koja je prije 12 godina postala prvak Evrope pobijedivši u finalu Portugalce, koji su bili organizatori takmičenja. Senzacija je bio i Dalglishov Blackburn koji je prije više od 20 godina napravio nešto slično onome što je danas napravio Leicester. 

Ipak, ono što je svojstveno tom vremenu je to da se još uvijek nisu pojavili bogati rusko-arapski tajkuni koji bi ulagali stotine milione funti u klubove. Zamislite samo današnji fudbalski kosmos u kojem pored dva Manchestera, Chelseaja, Liverpoola i Arsenala titulu prvaka osvoji Leicester City, klub koji nikada u svojoj historiji dugoj 132 godine nije osvojio taj trofej.

Ranierijevo čudo je vjerovatno veće i od onog kojeg je svojevremeno sa Nottinghmam Forestom napravio Brian Clough. On je sa timom bez zvijezda osvojio titulu u Engleskoj, a nakon toga je osvojio i dvije titule prvaka Evrope (to je jedini tim u Evropi koji ima više titula prvaka Evrope, nego prvaka svoje zemlje). 



A Claudio Ranieri? Nepravedno je reći da je to čovjek koji je tek sada dokazao da je veliki stručnjak. U pojedinim trenucima mu je nedostajalo sreće, ali se to kad - tad naplati. Naplatilo se sinoć na Stamford Bridgeu. Naplatilo se na stadionu gdje je nekada radio i gdje su mu navijači Chelseaja sinoć pjevali pjesme. Šezdesetčetverogodišnji Talijan, koji je većinu svoje igračke karijere proveo u manje poznatom Catanzaru (igrao je za Romu, Palermo i Cataniju), je svoju trenersku karijeru započeo 1986. godine u Lametiniju. To je čovjek koji je napravio sjajnu generaciju fudbalera Fiorentine u kojoj su igrali Francesco Toldo, Rui Costa, Andrei Kanchelskis, Gabriel Batistuta i drugi (Fiorentina će nakon Ranierija biti jedan od najboljih timova u Seriji A).  To je trener koji je pripremio teren Hectoru Raulu Cuperu u Valenciji (Šišmiši će samo godinu kasnije igrati finale Lige prvaka).

To je stručnjak koji je začetnik današnjeg Chelseaja i onog kojeg je nakon Ranierija sa velikim uspjehom vodio Jose Mourinho. To je isti onaj Chelsea kojeg je kupio Roman Abramovič, upravo jer je igrao, pored Arsenala, najljepši fudbal na Otoku. Čovjek je sa uspjehom vodio Juventus po povratku u Seriju A, a onda je uveo Monaco u Ligue 1. 

Ono što je manje poznato, Ranieri je, vodeći Cagliari, osvojio Seriju C1, talijanski kup Serije C, te je sa istim klubom izborio plasman u Seriju B. Spomenutu Fiorentinu je uveo u Seriju A, dvije sezone kasnije osvojio sa Violama Kup Italije, te iste godine talijanski Superkup. Sa Valencijom je osvojio Kup kralja, Intertoto kup i UEFA Superkup. I sada napokon šlag na tortu, titula prvaka Engleske sa Leicester Cityjem. Bajka je ispisana, Claudio Ranieri je fudbalski besmrtnik.



I sam Talijan je svjestan da se ovakva sezone teško može ikada više ponoviti. Bogati evropski klubovi će od ljeta vjerovatno u svojim redovima željeti vidjeti Mahreza, Vardyja, Kantea ili Schmeichela. Engleski Premiership od ljeta dobija neku novu dimenziju. Pep Guardiola stiže na Etihad, Antonio Conte na Stamford Bridge, Jose Mourinho na Old Trafford, Liverpool je (Jurgen Klopp) najavio velika pojačanja tokom ljeta, Arsenal još šuti (ako Arsene Wenger i dalje bude na klupi, vjerovatno neće biti drastičnih promjena). 

Engleska Premier liga bi mogla biti jača nego ikada. Svjestan je i Ranieri svega toga, pa je nedavno izjavio kako je realna opcija da se njegov klub naredne sezone bori da takmičenje okonča među top 10 klubova. Nisu rijetki i oni koji tvrde da bi Lisice mogle da dožive sudbinu Blackburn Roversa koji je prije 21 godinu osvojio titulu prvaka Engleske, ali je odmah u narednoj sezoni ispao iz lige. 



"Osjećam se sjajno, možete samo zamisliti kako se osjećam. Gledao sam utakmicu kod kuće. Ručao sam sa svojom majkom, vratio sam se avionom u Leicester i onda sam gledao utakmicu. Ova titula mi govori da je moj posao dobar. Igrači su igrali srcem i dušom, to je tajna našeg uspjeha. Navijačima poručujem da i dalje budu uz nas, sada se moramo dokazivati"
, rekao je danas po dolasku u klupske prostorije Claudio Ranieri. 

Bajka je ispisana, Lisice vladaju Engleskom. Još jednom se dokazalo da ne morate potrošiti stotine miliona eura kako biste napravili šampionski tim. Komične su cifre koje je Leicester platio za svoje najbolje igrače. Uostalom, vrijednost Lisica pred početak sezone u Premiershipu je procijenjena na vrijednost jednog prosječnog fudbalera Manchester Cityja. 

Manchester ima 15 (United 13, City dvije), London sedam (Chelsea četiri, Arsenal tri), Blackburn jednu, a sada i grad Leicester ima titulu u Premier ligi (otkad se ovo takmičenje zove imenom Premier liga). Može Leicester, mogu svi. Dokaz da hrpa novca nije odlučujući faktor. Dokaz da se na Otoku igra najbolji fudbal na Planeti. 

Najbolji igrač Premier lige po izboru novinara, Jamie Vardy, ima čudnu životnu priču. On je prije samo tri sezone igrao niželigaški fudbal. Igrao je za Fleetwood Town, Halifax i Stocksbridge, a osim igranja za niželigaške klubove, Vardy je radio i kao radnik u izradi medicinskih pomagala. Jamie je prije četiri godine za milion funti potpisao za Leicester City i njegova karijera je krenula uzlaznom putanjom. Vardy je izrastao u jednog od najboljih golgetera u Evropi, sada je ustaljen član reprezentacije Engleske, a svojim golovima je Lisicama donio titulu prvaka Engleske. U njegovom domu sinoć se gledala utakmica Chelsea - Tottenham i slavilo se do kasno u noć.

Zanimljiva je priča Riyada Mahreza, najboljeg igrača Premier lige po izboru igrača i trenera. On se rodio u Francuskoj, iako su njegovi roditelji bili migranti koji su stigli u Francusku (otac Alžirac, majka Marokanka). Nakon igranja za drugi, potom prvi tim Le Havrea, potpisao je ugovor sa Leicesterom. Ostalo je historija. Alžirac je prvi Afrikanac koji je osvojio nagradu za najboljeg igrača Premier lige. Kada mu je uručena nagrada, Mahrez se pitao kako je moguće da tu istu nagradu nikada ranije nije dobio veliki Didier Drogba.

Osim što će za vikend igrači Leicestera po prvi put u historiji kluba podići trojef namijenjen pobjedniku Premier lige, od jeseni će se na King Power stadionu puštati himna Lige prvaka. Pitanje je, zaista, šta će biti sa ovim timom i njegovim rosterom tokom naredne sezone. Iako je milijarder vlasnik Lisica (Vichai Srivaddhanaprabha), nije to klub koji se tako lako može "odbraniti" od naleta miliona eura poznatih evropskih klubova. S druge strane, teško da se može ponoviti ona crna sudbina Roversa, koji su nakon prodaje Alana Shearera ispali iz lige, ali je jedno jasno. I bez obzira na sjajne partije i rezultate ove sezone, malo je nerealno očekivati da Lisice i naredne sezone osvoje titulu.

Kakogod, ove sezone je ispričana najljepša bajka u svijetu fudbala. Claudio Ranieri je samo potvrdio da je jedan od najboljih stratega na svijetu, a oni najmlađi navijači Leicestera će vjerovatno svojim unucima pričati priču, koja više liči na bajku, o danima kada je mali klub iz centralnog dijela Engleske dominirao Premiershipom ispred Manchester Uniteda, Liverpoola, Arsenala, Chelseaja i Manchester Cityja. Lisičija bajka za sva vremena.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.