21.6.2016. 18:23
2
"Kod njih jedan igrač godišnje zarađuje 800.000 dolara, već vidim neke naše navijače kako govore 'Ma kakvi Bugari'"
Bh. klubovi, koji će našu zemlju predstavljati u Ligi šampiona i Evropa ligi, jučer su saznali svoje protivnike u kvalifikacijama za ova takmičenja.

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, Zrinjski, u 2. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka će imati težak zadatak, pošto će igrati protiv Legije iz Varšave. Široki Brijeg je dobio vjerovatno najslabijeg protivnika od svih naših ekipa, pošto će igrati protiv Birkirkare sa Malte.

Teško putovanje u Izrael i borba sa bogatim Bugarima

Tuzlanska Sloboda će igrati protiv Beitar Jerusalema, dok će Radnik iz Bijeljine, koji će prvi put nastupiti na evropskoj sceni, igrati protiv Beroe Stare Zagore, kluba iz Bugarske.

Za Source.ba portal danas su govorili Azmir Husić, predsjednik FK Sloboda, te Slavko Petrović, trener Radnika iz Bijeljine.

"Beitar je jedan dobar klub, Slobodi će biti teško da se plasira dalje. Ipak, i oni su od krvi i mesa kao i mi, pa se nadamo povoljnom rezultatu u Zenici, pred revanš u Izraelu. Probat ćemo u Zenici napraviti jedan dobar rezultat, pa onda putovati u goste u nadi da ćemo sačuvati tu prednost", kaže Azmir Husić za Source.ba portal.

"Nemamo mnogo informacija o tom klubu. Igrač kojeg sam ja trenirao u Čačku je igrao kod njih, pa ću preko njega dobiti nekoliko informacija o Beroeu. Igrali su nedavno protiv Partizana. Kako sam čuo, razbili su Partizan. Radi se o jednoj ozbiljnoj ekipi koja je godinama u vrhu bugarskog fudbala. Nije protivnik prejaka ekipa, ali nije ni ekipa koja se smije zanemariti", rekao je Petrović za Source.ba portal.

U slučaju da se Sloboda plasira u 2. kolo kvalifikacija za Evropa ligu, njen naredni protivnik bi mogao biti Banants iz Armenije ili Omonija Nicosia sa Kipra.

"To nam daje za pravo da se nadamo prolasku u treće kolo. Nije to neki kvalitet u odnosu na našu ligu. Nama je problem sada putovanje u Izrael, malo je nezgodan protivnik, oni uvijek traže neku dodatnu sigurnost. Nadam se da ćemo to ovdje organizovati na najboljem nivou", rekao je za naš portal predsjednik Slobode, Azmir Husić.

Ukoliko bi se Radnik plasirao u narednu rundu, u 2. kolu kvalifikacija bi igrao sa pobjednikom duela Atlantas (Litvanija) - HJK Helsinki (Finska).

"Od svihh 98 ekipa, HJK je četvrti na listi po koeficijentu. Oni imaju koeficijent deset, a mi imamo 1,4. To su dva različita svijeta. Atlantas bi bio protivnik po mjeri, iako mislim da će Helsinki proći dalje. Ta utakmica bi bila veliki zalogaj, morali bismo 50 posto više dati nego u odnosu na meč sa Slobodom u Kupu BiH. Ako prođemo u drugo kolo, to bi bilo fenomenalno. Ima igrača u Beroeu koji godišnje zarađuje 800.000 dolara. To je jedan ozbiljan klub, nisu oni bez razloga godinama u samom vrhu. Već vidim ovdje navijače koji govore 'Ma kakvi Bugari', ali to može debelo da nam se osveti. Ako tako uđemo u utakmicu, doživjet ćemo fijasko. Ja ću ekipu konstantno opominjati", rekao je u razgovoru za naš portal Slavko Petrović, trener Radnika.

Zrinjski ima najteži zadatak

Kada smo kod protivnika Slobode, Beitara iz Jerusalema, radi se o klubu koji je osnovan prije 80 godina. Prošlu sezonu su okončali kao trećeplasirani klub na tabeli. Šest puta su bili šampioni svoje zemlje, a posljednji put 2008. godine. U klubu trenutno igraju samo tri internacionalca, Jesus Rueda iz Španije, Claudemir iz Brazila i Arsenio Valpoort iz Holandije.

Što se tiče protivnika Radnika, ekipe Beroe Stare Zagore, radi se o klubu koji dolazi iz Bugarske i koji je osnovan prije 100 godina. Proteklu sezonu su okončali na trećoj poziciji, a 1986. godine su bili prvaci Bugarske. Njihovi najpoznatiji fudbaleri su Ivo Ivanov, Nemanja Milisavljević, Pedrito, Veselin Penev i Tom.

Fudbaleri Širokog Brijega su u kvalifikacijama za Evropa ligu izvukli najslabijeg protivnika od svih naših predstavnika, a radi se o Birkirkari sa Malte. Klub je prošlu sezonu završio na trećoj poziciji u Premier ligi Malte. U slučaju prolaska u 2. kolo, Široki Brijeg će igrati protiv pobjednika duela Hearts (Škotska) - Infonet Tallinn (Estonija).

Zrinjski je svakako dobio najtežeg protivnika, a to je poljska Legia iz Varšave. Radi se o klubu koji je osnovan 1916. godine i koji je u 11 navrata bio prvak svoje zemlje. Legia je igrala jedno polufinale Lige prvaka (1970.), a u dva navrata su stigli do četvrtfinala ovog takmičenja. Također su igrali polufinale Kupa pobjednika kupova 1991. godine.

Koliko se radi o ozbiljnom klubu govori podatak da je Legia u posljednjih nekoliko godina u Evropi pobjeđivala klubove kao što su: Trabzonspor, Metalist Kharkiv, Aktobe, Celtic, Gaziantepspor i mnoge druge. Osim toga, radi se o klubu koji ima jedne od najproblematičnijih navijača u Evropi, što bi mogao biti dodatni problem za organizatore utakmice u Mostaru.

Najpoznatiji fudbaleri Legije su Tomasz Jodłowiec, Guilherme, Ondrej Duda, Marek Saganowski, Nemanja Nikolić, Adam Hloušek, Michał Kucharczyk, Kasper Hamalainen, nekadašnji bh. reprezentativac Stojan Vranješ, Jakub Rzezniczak, Jakub Kosecki i dr. Brojni od ovih fudbalera igraju za svoje reprezentacije na aktuelnom EP u Francuskoj.

U slučaju da Zrinjski napravi čudo i pobijedi Legiju, u 3. kolu kvalifikacija će biti nosilac, te bi samim tim izbjegao klubove poput Dinamo Zagreba, Olympiacosa, Viktorije Plzen, RB Salzburga, Celtica, Copenhagena i dr.

Novinar: Haris Ahbabović


2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.