28.7.2016. 13:10
3
"Nisam siguran kako ćemo dalje u Sarajevu, sve će biti teže. Klimatske promjene su nastupile, a mi se nismo pripremili"
Veliko nevrijeme, koje je jučer pogodilo Sarajevo, izazvalo je kolaps u saobraćaju. Brojne saobraćajnice su bile poplavljene, a tramvajski saobraćaj je bio obustavljen.

Automobil marke Volkswagen (Golf II) ostao je zarobljen u vodi ispod podvožnjaka u sarajevskom naselju Buća Potok. Radi se o lokaciji koja gotovo uvijek poplavi zbog lošeg odvoda i same ceste koja je specifična na toj lokaciji.

Činjenica je da je infrastrukutura na pojedinim lokacijama u Sarajevu u očajnom stanju, pa nam se često dešava da brojne saobraćajnice budu poplavljenje, jer su odvodi začepljeni i jer ne mogu da prime tako velike količine vode. Činjenica je i ta da godinama od vlasti u Kantonu Sarajevo niko nije ni prsta pomjerio kako bi se barem donekle ovaj problem riješio.

Nismo se pripremili za klimatske promjene

Danas je za Source.ba portal govorio Ševal Kovačević, sudski vještak saobraćajne struke i stručnjak iz oblasti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture.

"Činjenica je da se kao društvo nismo blagovremeno prilagodili klimatskim promjenama koje su očite, te se još uvijek ne prilagođavamo. Nagle padavine nam na cestama stvaraju velike neprilike. Ova kanalizacija u Sarajevu je prezasićena. Odavno se nije ulagalo u to, a radi se o odvodima koji su strari preko 40 godina, a novi priključci se samo redaju. Imamo zagušenje, jednostavno nije moguće napraviti neku odvodnju", kaže Kovačević.

"Rješenja su uporedo ulaganja u infrastrukturu. Ne možete samo ulagati u ceste, a ne praviti odvodnju. Ta odvodnja podrazumijeva da otpadne vode idu prvo u jedan kolektor za prečišćavanje, pa onda dalje. Nisam siguran kako ćemo dalje. Sve će biti teže i teže, jer su definitivno klimatske promjene nastupile, a mi se za to nismo pripremili. Loša je odvodnja na svim poljima. Imate pojave klizišta u naseljima oko gradova, vidjeli ste šta se dešava oko Zenice. Ne znam šta se mora desiti pa da se nešto učini. Moramo prekontrolisati drveće i stubove koji se nalaze pored ceste, da vidimo koju vrstu uraganskog vjetra mogu da izdrže. Ovako više ne može", kaže za Source.ba Ševal Kovačević.

Problem podvožnjaka u Buća Potoku

Kada je u pitanju Sarajevo, posebno je kritična lokacija ispod podvožnjaka u Buća Potoku, gdje je jučer jedan automobil zarobljen, a to nije prva situacija u prethodno vrijeme.

"U Buća Potoku je cesta limitirana zbog željezničkog mosta. Visina se mogla dobiti jedino spuštanjem kolovoza na niži nivo. Zbog toga i dolazi do toga da se ne može povući voda i ona konstantno raste. Da li je to pogrešno projektovanje ili nemar to je sada nešto drugo. Mi kada generalno pravimo sve gledamo na to da ide neka najjeftinija varijanta. Kada uzmemo u obzir da će se to koristiti narednih 40 godina, onda ispada da smo uzeli najskuplju varijantu. Improvizacija je najskuplja", ističe naš sagovornik.

Infrastruktura u očajnom stanju

Još jedan od gorućih problema, pored padavina koje često prave saobraćajni kolaps i pored loše infrastrukture, je broj automobila u Kantonu Sarajevo, koji je iz dana u dan sve veći i veći.

"Nažalost, infrastruktura se mora rješavati uporedo sa svim problemima. Očita je situacija da imamo ogromnu razliku između broja automobila u Sarajevu, dužine infrastrukture i njene kvalitete. Problem je i pitanje mirujućeg saobraćaja. Infrastruktura se mora rješavati na način da se prave brze ceste kroz grad, da se rade novi kružni tokovi, da se oko naselja rade obilaznice. Toliko je zainteresovanih ljudi za ulaganje u javne garaže, i to je sada popularno u Evropi. Ovdje se ide po principu da se štimaju javni tenderi, pa tako pojedine garaže u centru grada ne mogu da dobiju neka prava i po 15 godina. Lični interesi blokiraju daljnu gradnju infrastrukture. Ne možemo samo pričati o autoputu kroz cijelu BiH, mora se sve ostalo rješavati u gradovima", završio je za Source.ba portal Ševal Kovačević, sudski vještak saobraćajne struke i poznati stručnjak iz oblasti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture.

Ovo je već drugi put u posljednjih mjesec dana da je zbog nevremena u Sarajevu nastao pravi saobraćajni kolaps u gradu. Pojedini stanovnici grada su, zbog problema u saobraćaju, jučer do svojih domova putovali i do jedan ili dva sata. Tramvajski saobraćaj je bio u potpunosti zaustavljen zbog sigurnosti građana.

Novinar: Haris Ahbabović
Foto: Faktor.ba


3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.