24.8.2016. 16:18
1
"Nikakvih pritisaka na Bugarija nije bilo od strane Medžlisa ili IZBiH. Nadam se da će se vratiti, jer mislim da on ne može bez Sarajeva"
Hafiz Sulejman Bugari, Poznati sarajevski imam, odlučio je da se iz Sarajeva odseli u Podgoricu kako bi u glavnom gradu Crne Gore preuzeo dužnost savjetnika za da'vu crnogorskom reisu, Rifatu ef. Fejziću.

Hafiz Bugari je posebno bio popularan i poštovan među mladim ljudima u BiH. Brojna predavanja Bugari je održao u Bošnjačkom kulturnom centru (BKC), a salu s predavanjima o vjeri i pravom putu, punili su upravo mladi ljudi. 

Brojne susrete hafiz je imao i sa bh. studentima, a okupljao ih je u studentskim domovima Bjelave i Nedžarići, gdje su stanovali mladi iz svih gradova. Njegova predavanja o vjeri ostat će upamćena kao najposjećenija u našoj zemlji, a svojim radom uspio je pomoći brojnim ljudima koji su se susreli sa nedaćama u životu.

"Želim naglasiti da znaju svi oni s kojima sam imao kontakt, s kojima sam se družio i svi koji se pitaju o tome, da ja nisam morao napuštati Sarajevo i BiH, te svima njima i dušom i tijelom savjetujem i preporučujem da čuvaju svog imama, svoj džemat, svoju Islamsku zajednicu i  svoju državu, da svima njima budu na raspolaganju i da dobrotom i nježnošću, znanjem i taktičnošću, brigom i dovom mijenjaju ono što im se ne sviđa u zajednici, slijedeći praksu voljenog Poslanika a.s. koji je kazao: 'Držite se čvrsto Božije knjige i zajednice, jer to je najčvršće Božije uže. Bolje je to što vam se ne sviđa u zajednici nego ono što volite u razjedinjavanju'".

"Ko god ima makar i jednu rečenicu protiv džemata, Islamske zajednice, države, drugog i drugačijeg, bez obzira na vjeru i naciju, njemu treba odmah uključiti hitnu pomoć 'pod obaveznom anestezijom', stručnošću i ljubaznošću.  Naglašavam da posebno poštuju i čuvaju ovu i ovakvu državu koja je jedinstvena po bogatstvu različitosti u svijetu i kojoj ne treba govoriti koliko je volim. I podsjećam sve duše da smo svi mi kao jedna porodica od Boga, a najdraži Bogu će biti onaj ko bude najuslužniji i najplemenitiji prema toj porodici, kako je govorio voljeni Opominjač svijeta, Muhammed, s.a.v.s. Onaj ko bude bježao i izlazio iz te porodice i rodbine on je izrod. Drage voljene duše, problem nije u vođstvu, niti u drugom i drugačijem, već u nama. Budimo ljekari svoga društva"
, izjavio je hafiz Sulejman Bugari jučer za islamske informativne novine "Preporod".

Za Source.ba portal su govorili imam u sarajevskom naselju Stara Breka, Muhamed ef. Velić, te zamjenik glavnog imama Medžlisa Sarajevo, Malik ef. Šljivo.

"Hafiz Sulejman Bugari je prije svega jedna dobra insanska duša, dobar imam i pravi alim. Njegova je uloga u Islamskoj zajednici bila velika. Radio je značajne poslove, radio ih je srcem iskreno, ali i znanjem predano. Uostalom, njegov trud i rad vjernici su, ali i mnogi drugi ljudi, mogli vidjeti i primijetiti. On je imao svoju posebnu ulogu, u duhovnom smislu gledano. Kao u prirodi, svako biće, pa i onaj obični mali mrav, ima svoju ulogu da bi sistem mogao funkcionisati. A hafizova je uloga bila takva i veća. Ja sam često slao ljude, vjernike s problemima, na 'doradu' kod hafiza, pa bi ih on na svoj način fino 'doradio'. Njegov je alat, pored znanja, bio osmijeh i lijepa riječ i za svakoga je imao sabura i vremena. I za onoga ko ga je volio, ali i onoga koji ga nije volio, barem na prvu", kaže za Source.ba portal Muhamed ef. Velić.

"Sulejman Bugari napušta Medžlis IZ Sarajevo svojom voljom. Nikakvih pritisaka na Sulejmana Bugarija nije bilo od strane Medžlisa niti bilo kojeg nivoa Islamske zajednice, a odlazak iz Bosne je njegov osobni izbor. Hafiz je došao na razgovor kod glavnog imama u petak 19. augusta sa informacijom u pisanoj formi da napušta medžlis IZ Sarajevo i u tom trenutku nije znao gdje će. Kazao je da su opcije Crna Gora, Albanija ili Kosovo.  Isti dan smo saznali da je imenovan za savjetnika reisa u Crnoj Gori", kaže za naš portal Malik ef. Šljivo.

Naše sagovornike smo upitali koliko Sarajevo, BiH, Islamska zajednica i cjelokupno društvo gube zbog odlaska ovog čovjeka iz naše zemlje.

"Islamska zajednica na svim nivoima gubi mnogo, a posebno Medžlis IZ Sarajevo i nama je jako žao. Bilo bi nam drago kad bi se hafiz predomislio i odlučio da ne ide. Vrata Sarajevskog medžlisa su mu uvijek otvorena. Hafiz je u svom radu bio uspješan na svim poljima, a posebno u odgoju omladine, spašavanju mnogih brakova i općenito rješavanju porodičnih problema. Mnogi su se ugledali na njega i postali čestiti ljudi. Nadam se da će se brzo vratiti u Sarajevo, jer mislim da on ne može bez Sarajeva. Biće svi sretni kad se vrati, ako Bog da", kaže na kraju razgovora za Source.ba portal Malik ef. Šljivo.

"Naravno, falit će nam hafiz, njegove tribine, mukabele, ramazanska druženja, savjeti, njegov baršunasti glas u učenju Kur'ana, ilahija itd. Podgorica nije tako daleko, ali ipak, nije ni blizu. Allah neka ga čuva, kao i sve nas", kaže na kraju razgovora za Source.ba portal Muhamed ef. Velić.

Prema posljednjim informacijama koje su objavili pojedini sarajevski mediji, hafiz Sulejman Bugari bi u Crnu Gori trebao odseliti tokom narednog mjeseca.

Novinar: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.