1.9.2016. 10:29
0
"Trebali smo i u prvom poluvremenu gubiti sa 15 poena razlike. Uz ovakvu igru u odbrani neće, Boga mi, daleko dogurati u svojim karijerama"
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je jučer u Permu težak poraz od Rusije na otvaranju kvalifikacija za Eurobasket 2017. Naime, Rusi su, uprkos tome što su naši momci na poluvremenu imali prednost od pola koša razlike, na kraju slavili sa ubjedljivih 83:54.

Iako smo i u prvom poluvremenu imali ogromnih problema sa realizacijom, protokom lopte i slobodnim bacanjima, uspjeli smo da poluvrijeme završimo u plusu, pošto Rusi također ništa nisu pogađali.

Ipak, kada je Rusija počela da pogađa šuteve iz vana u drugom dijelu, naša igra se u potpunosti raspala, pa jedva da smo imali šansu da šutiramo prema košu Rusije. Tako čak šest minuta u trećoj dionici nismo postigli poene. Ono što posebno boli je nevjerovatna indolencija i nepovezanost u odbrani koja nas je pratila tokom cijele utakmice, pa se veoma često dešavalo da ruski košarkaš, na liniji za tri poena, ima svo vrijeme ovog svijeta da se namjesti i pogodi koš.

Sada nam u kvalifikacijama predstoji težak zadatak, jer je jasno da će biti gotovo pa nemoguće izboriti prvo mjesto u grupi (koje direktno vodi na Eurobasket), dok će veoma teško biti učiniti ono što se ističe kao alternativa, a to je kako završiti među četiri najbolje drugoplasirane selekcije u kvalifikacijama. Ostaju nam utakmice sa Rusima u Tuzli, Šveđanima u Sarajevu, te Švedskom u gostima.

Danas su za Source.ba portal govorili nekadašnji reprezentativci BiH, Emir Halimić i Samir Avdić.

"Šta se sve dešavalo oko reprezentacija po meni je ovo bilo normalno za očekivati. Bez Teletovića, Renfroea i još nekih igrača bilo je za normalno ovo očekivati, ja nisam ništa bolje očekivao. Kako je utakmica krenula vidjelo se da ćemo igrati do jednog perioda. Vidjelo se da je i u prvom poluvremenu bila jako loša odbrana. Rusi su imali dosta otvorenih šuteva, a kada su počeli u drugom poluvremenu da ih pogađaju, desilo se to šta se desilo"
, kaže Halimić za Source.ba portal.



"U pitanju su dva različita poluvremena, u drugom poluvremenu smo totalno podbacili. Sada su same kvalifikacije došle u pitanje, jer moramo dobiti sve utakmice do kraja, a da bi bili prvi Ruse moramo pobijediti sa 30 poena razlike"
, kaže za naš portal Samir Avdić.

Teško je, zaista, objasniti šta se desilo pa smo u drugom dijelu izgledali očajno na parketu, što su Rusi itekako iskoristili i kaznili. Odbrana, jednostavno, nije postojala. Još jednom se pokazalo da je najveći problem svih reprezentacija BiH, barem kada je u pitanju košarka, ta kobna treća četvrtina.

"Uvijek dođemo do treće četvrtine i desi nam se pad. Ne znam da li je psihološki pad ili šta već. Ko je utakmicu gledao nekim košarkaškim okom, vidjelo se da smo trebali i u prvom poluvremenu gubiti sa 15-ak poena razlike, jer su Rusi imali mnogo otvorenih šuteva. Nismo spektakularno igrali ni to prvo poluvrijeme. Teško je sada izdvajati krivca među igračima. Kada bi analizirali utakmicu vidjeli bismo da je svaki igrač imao pet ili šest propusta u odbrani. Ovi mlađi kada ulaze moraju da igraju mnogo bolju odbranu, ako misle nešto napraviti u svojim karijerama. Uz ovakvu igru u odbrani neće, Boga mi, daleko dogurati", ističe Emir Halimić.



"Uz dužno poštovanje prema igračima koje je pozvao Mulaomerović, mislim da nam nedostaje kvalitetan organizator igre, ali nam je nedostajao i Mirza Teletović. Rusi su napravili ogromnu razliku u trenutku kada smo se mi energetski potrošili pa je stala naša mašina. Slobodna bacanja su stvar treninga i koncentracije svakog igrača. Mene su moji treneri učili da su slobodna bacanja veliki broj ponavljanja i koncentracije"
, ističe Avdić.

Mnogo prašine podigao je video sa proslave rođendana Jusufa Nurkića koji se u bh. medijima pojavio svega tri dana pred utakmicu sa Rusima. Na njemu se vidi kako košarkaši, uz alkohol i stihove Cece Ražnajtović, proslavljaju rođendan centra Denver Nuggetsa.



"Sve te stvari se dešavaju u svim reprezentacijama. Ne treba sada praviti neku dramu oko toga, posebno pred utakmicu. To je bilo ranije, a ne noć pred utakmicu. Neki su to iskoristili kao negativnu reklamu za ove momke. Treba ih podržati, ništa još nije izgubljeno"
, kaže Emir Halimić.

U subotu u Skenderiji igramo protiv selekcije Švedske, a poslije toga se u Tuzli sastajemo sa Rusima, te gostujemo u Švedskoj. Naše sagovornike smo za kraj upitali kakve su nam šanse u nastavku kvalifikacija.

"Pošto nam se vraća Teletović, iskreno se nadam da ćemo pobijediti u subotu, pa onda idemo po pobjedu protiv Rusa u Tuzli. Ne smijemo potcijeniti Šveđane. Igrali smo neke prijateljske utakmice sa njima, nije to bilo tako lako. Poraz od Rusije se mora zaboraviti. Iskreno se nadam da će se zbiti redovi i da će se pobijediti Švedska", kaže na kraju razgovora za Source.ba portal Emir Halimić.



"Ovakav poraz u Rusiji nam je umanjio šanse za odlazak. Ovi momci sadrže kvalitet da trijumfuju u sve tri utakmice do kraja. Gostovanje u Švedskoj neće biti nimalo lako. Švedska je ozbiljan protivnik, neće nam biti lako da ih pobijedimo. Nadam se da neće nedostajati podrška sa tribina Skenderije, obzirom da publika u Sarajevu odavno nije prisustvovala velikim košarkaškim mečevima"
, ističe na kraju razgovora za Source.ba portal Samir Avdić.

Podsjećanja radi, 3. septembra u Skenderiji igramo protiv Šveđana, a četiri dana kasnije u Tuzli protiv Rusije. Kvalifikacije zatvaramo 14. septembra kada gostujemo u Stockholmu kod Švedske.

Novinar: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.