20.9.2016. 15:33
0
Mourinho se "pretvara" u Wengera, Joseov kompleks zvani Pep Guardiola i tvrdoglavost Special Onea
Nakon što se penzionisao veliki Sir Alex Ferguson, te nakon što su David Moyes i Louis van Gaal imali epizodne uloge na klupi Manchester Uniteda, brojni ljubitelji fudbala i navijači kluba sa Teatra snova su bili jednoglasni - Portugalac Jose Mourinho je jedini čovjek koji može donijeti novu uspješnu eru u crveni dio grada Manchestera (treću po redu nakon Matta Busbyja i Alexa Fergusona). Međutim, bajka je (barem za sada) bila kratkog trajanja.

Nakon uvodne tri pobjede na otvaranju nove sezone u nikad jačem i zanimljivijem Premiershipu (u kojem su klubovi po prvi put na pojačanja potrošili preko milijardu eura), Manchester United je doživio čak tri poraza u svega sedam dana (u ligi od Manchester Cityja i Watforda, te u Europa ligi od Feyenoorda). Klub koji je ovog ljeta potrošio ogromne novce kako bi doveo svoja skupa pojačanja (Baily, Ibrahimović, Mkhitaryan i Pogba) nije zabilježio ono što se očekivalo pred početak sezone. Sa druge strane, Mourinho je posljednji put tri uzastopna poraza upisao na klupi Porta još prije 14 godina.

Sve su glasniji kritičari strategije Portugalca koji ovih dana više podsjeća na onog Mourinha sa kraja drugog mandata u Chelseaju, kada je nakon hrpe užasnih rezultata po drugi put dobio radnu knjižicu od Romana Abramoviča. Kritičari Josea Mourinha tako likuju ovih dana nad bespomoćnom taktikom koja nije prošla ni protiv Guardiolinog preporođenog Cityja, ni protiv van Bronckhorstovog Feyenoorda, ali ni protiv Mazzarijevog Watforda.

Više je razloga za veliku krizu rezultata na Old Traffordu, a neki od njih podsjećaju na posljednju dionicu Mourinhove karijere s kraja prošle godine na Stamford Bridgeu. Idemo redom.

1) Česte rotacije igrača

Jose Mourinho definitivno previše eksperimentiše sa rosterom svog tima i još uvijek nema ustaljenih 11 koji će biti spremni da odigraju dvije utakmice zaredom. Tako je United u porazu od Watforda igrao na krilima sa Rashfordom i Martialom, dok su u gradskom derbiju protiv Cityja, od prije sedam dana, na krilima od početka igrali Mkhitaryan i Lingard, što se za Mourinha nije pokazalo kao dobitna kombinacija. 


Roster Uniteda u prethodne četiri utakmice

Još jedna promjena se tiče i odbrane, jer je protiv Cityja igrao Blind, koji je krivac za oba gola Građana, dok je protiv Watforda na njegovoj poziciji igrao Smalling. Koliko Portugalac često mijenja svoj tim govori podatak da je Mourinho protiv Hulla počeo sa Martialom i Matom po krilima. Slično je bilo i protiv Feyenoorda u Europa ligi, gdje je United igrao sa potpuno izmijenjenim sastavom.

Ne bi bilo čudo da Mourinho napravi nove promjene u ekipi i u narednom meču kojeg Manchester United igra na Old Traffordu protiv aktuelnog prava Leicestera.

2) Paul Pogba nije opravdao očekivanja

Jedna od najlošijih karika Manchester Uniteda u prethodne tri utakmice bio je Paul Pogba, najskuplje plaćeni fudbaler na Planeti svih vremena. Osim što uprava Juventusa zadovoljno trlja ruke zbog unosne prodaje Francuza, Pogba se još uvijek nije privikao na englesku Premier ligu, iako je prije nekoliko godina bio dio iste. Kritičari će reći, Alex Ferguson je bio upravu.

Problem sa Francuza predstavlja ogroman pritisak koji mu je stavljen na leđa, jer od igrača koji vrijedi 100 miliona eura odmah očekujete da napravi nešto. Pogba do sada nije napravio ništa. Drugi problem za Paula Pogbu je taj što u Manchesteru igra mnogo povučenije, pa je u pojedinim momentima igrao kao zadnji vezni, dok je kod Contea ili Allegrija u Juventusu igrao mnogo bliže golu, ponekad odmah iza napadača. 

Još jedan od problema za Pogbu je sporo prilagođavanje engleskom Premiershipu koji je mnogo brži od talijanske Serije A i u kojem se ne sviraju prekršaji kao što je to slučaj u Seriji A, gdje se za najmanji pad dosuđuje prekršaj. U Engleskoj to ne postoji.

3) Wayne Rooney nikada lošiji

Kapiten Manchester Uniteda i selekcije Engleske, Wayne Rooney, nikada nije bio u lošijoj formi. Rooney igra gotovo neprepoznatljivo loše, a sve se više čuju želje navijača koje kažu da je Rooneyju mjesto na klupi, a ne među najboljih 11. Sličan stav imaju i navijači Gordog Albiona koji ne vide Rooneyja kao predvodnika nove generacije engleskih fudbalera.

Rooney je već najavio oproštaj od reprezentacija nakon SP u Rusiji 2018. godine, ali je činjenica da mnogi smatraju da je Rooney mnogo prije odlučio da mu fudbal više nije prioritet u životu.

Na Otoku su se već pojavile glasine da će Mourinho staviti Rooneyja na klupu, a United ozbiljno razmišlja o kupovini novog kreatora igre u januaru. Za sada se samo spominje ime Lucasa Moure iz PSG-a, što svakako nije neko spektakularno rješenje na toj poziciji, s obzirom da Brazilac nije klasični organizator igre. Možda su Rooneyja najviše "uništili" Louis van Gaal i Roy Hodgson koji su ga koristili gotovo kao zadnjeg veznog fudbalera?!

4) Kompleks zvani "Pep Guardiola"

Da Jose Mourinho ima ozbiljnih problema sa svojim nekadašnjim kolegom iz Barcelone, Pepom Guardiolom, pokazala je i utakmica koja je prošle sedmice odigrana na Old Traffordu. Manchester United gotovo da nije postojao u prvom dijelu igre, a jedine šanse Unitedu je stvarao debitant na golu Građana, Claudio Bravo, koji je malo pretjerao u svom dokazivanju u prvoj utakmici u dresu Cityja.

Uzimajući u obzir pobjedu Guardiolinog tima na Old Traffordu, Pep Guardiola protiv Josea Mourinha ima devet pobjeda, dok je Portugalac slavio u svega tri navrata. Pet utakmica je okončano neriješenim rezultatom. 

Guardiola je trener koji nimalo ne odgovara Mourinhu, ma šta god da mislio Zlatan Ibrahimović koji je u svojoj knjizi "Ja sam Zlatan" napisao kako se Pep plaši Josea. Rezultati govore nešto sasvim drugačije.

5) Mourinho se pretvara u Wengera

Nije javna tajna da je Arsene Wenger, menadžer Arsenala, jedan od posljednjih ljudi sa kojima Jose Mourinho želi imati korektne odnose. Kroz dugi niz godina bačene su brojne strijelice u oba pravca, a Mourinho gotovo pa uvijek iskoristi priliku kako bi napomenuo medije, ali i svog kolegu na klupi Arsenala, da nije osvojio titulu punih 12 godina.



Zašto sam napisao da se Mourinho pretvara u Wengera? Vrlo jednostavno. Jose Mourinho kako stari se sve češće žali na suđenje. Gotovo da nema utakmice u kojoj se Mourinho nakon poraza nije žalio na suđenje. Ono što je radio na kraju prošle godine u Chelseaju sada je radio u posljednje tri utakmice Manchester Uniteda - komentarisao je suđenje i govorio kako sudije nisu dobro obavile svoj posao. Činjenica jeste da je United oštećen kod prvog gola Watforda u prošlom golu, jer je bio očigledan prekršaj nad Martialom, ali to nije jedini razlog slabije igre, nedostatka koncentracije i novog poraza.

Slično godinama unazad radi i Arsene Wenger. Ono što je zanimljivo, oba trenera su bila mnogo staloženija u vrijeme kada su njihovi klubovi bili najbolji u svojim ligama (posebno se to odnosi na Wengera koji je tako i dobio nadimak "Profesor").

6) Problemi sa liječničkom ekipom

Nakon čuvenog skandala i verbalnog fajta kojeg je Jose Mourinho imao sa Evom Carneiro kada ju je nazvao "kur***** kćerkom", mediji na Otoku pišu kako je Jose Mourinho imao novi verbalni duel sa doktorima i liječničkom ekipom Manchester Uniteda.

Anthony Martial, koji je krivac kod prvog gola Watforda (iako je bio očigledan prekršaj nad fudbalerom iz Francuske), je morao ranije napustiti igru, jer čovjek jednostavno nije znao gdje se nalazi nakon sudara sa fudbalerom Stršljenova.

Oni koji su utakmicu gledali pored malih TV ekrana su jasno vidjeli da Anthony Martial nije u stanju da nastavi utakmicu nakon sudara sa Janmaatom. Ipak, liječnička ekipa Uniteda tako nije mislila, pa je upravo Martial krivac za prvi gol Watforda.

7) Tvrdoglavost Portugalca i "alergičnost" na TV analitičare

Jose Mourinho je poznat kao neko ko nimalo ne sluša mišljenja nekadašnjih fudbalera koji sada rade kao TV analitičari. Čak je Jose Mourinho svojevremeno prozivao Jamieja Redknappa i Jamieja Carraghera jer su komentarisali njegov rad.

Neki od novih kritičara filozofije Josea Mourinha su bivši fudbaleri Manchester Uniteda, Roy Keane i Paul Scholes. Treba li dodati da Mourinha ne dotiču previše njihova razmišljanja?!



Brojni koji su radili sa Mourinhom kažu da je on čovjek koji ne trpi legende i zvijezde. Idealan primjer je John Terry, legenda i kapiten Chelseaja, koji je u vrijeme drugog Mourinhovog mandata u Chelseaju sjedio na klupi. Slično je bilo i sa Ikerom Casillasom u Real Madridu. Ipak, činjenica je da spomenuta dva fudbalera također nisu bez razloga bili grijači klupe.

Manchester United već sutra igra meč Liga kupa protiv Northampton Towna, pa se očekuje ponovo kombinovani tim. Mourinhu ovo takmičenje vjerovatno nije toliko bitno, pa ne bi bila sramota ispasti iz njega, ali bi bila sramota izgubiti od trećeligaša. Za vikend Manchester United na Old Traffordu igra derbi meč protiv Leicester Cityja. Đavoli se nakon prvih pet kola nalaze na sedmoj poziciji sa devet osvojenih bodova.

Novinar: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.